Naša delegacija u Interparlamentarnoj uniji (IPU) / - SKUPšTINA CRNE GORE
28/03/2024 u 08:29 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Skupština Crne Gore: Stalna delegacija u IPU održala niz bilateralnih susreta

U toku 148. zasijedanja Interparlamentarne unije (IPU) šefica stalne delegacije Jelena Božović i članovi Gordan Stojović i Jevrosima Pejović održali su bilateralne sastanke sa parlamentarnim delegacijama Srbije, Slovenije, Estonije, Turske i Perua.

U Delegacija je iskoristila globalni parlamentarni forum za razgovor sa kolegama na temu produbljivanja postojeće saradnje, te uspostavljanja kontakta sa onim parlamentima sa kojima Skupština do sada nije imala saradnju.

Prilikom susreta sa predsjednicom Narodne skupštine Republike Srbije Anom Brnabić istaknuta je potreba za tješnijom saradnjom na nivou parlamenata, te razgovarano o političkoj situaciji i međusobnim odnosima dvije države. Šefica delegacije Skupštine Crne Gore Jelena Božović iskoristila je priliku da šefici parlamentarne delegacije Srbije čestita novu funkciju predsjednice Narodne skupštine, uz očekivanje za skorije organizovanje zvaničnih posjeta. Sastanku je prisustvovala i Snežana Paunović, dugogodišnja članica delegacije Narodne skupštine Srbije u IPU, saopšteno je iz Skupštine Crne Gore.

Na sastanku sa delegacijom Slovenije, delegacija Skupštine Crne Gore razgovarala je sa Predragom Bakovićem, predsjednikom Odbora za vanjske poslove Državnog zbora, kao i Zoranom Mojskercom, članom Odbora za evropske poslove slovenačkog parlamenta. Tom prilikom istaknuta je podrška Slovenije politici proširenja EU i evropskom putu Crne Gore, te razgovarano o mogućnostima za realizovanje konkretnih zajedničkih aktivnosti kroz parlamentarnu diplomatiju, odnosno saradnju uspostavljenu kroz grupe prijateljstva ili parlamentarni dijalog pojedinačnih odbora. Na sastanku je zaključeno da aktuelne geopolitičke okolnosti idu u prilog aspiracijama država kandidata za članstvo u EU, te da je održavanje regionalne saradnje od izuzetnog značaja za intenzivanje procesa pristupanja Crne Gore u EU.

Parlamentarna diplomatija u oblasti procesa pristupanja Crne Gore u EU bila je glavna tema i na sastanku stalne delegacije Skupštine Crne Gore sa parlamentarnom delegacijom Estonije. Delegaciju estonskog parlamenta činili su: Maris Lauri, šefica delegacije u IPU i zamjenica predsjednika Odbora za kontrolu budžeta, En Esma (Enn Eesmaa), zamjenik predsjednika Odbora za evropske poslove, Peter Tali (Peeter Tali), član Odbor za nacionalnu odbranu, Helmut Kat (Helmut Kutt), članica Odbora za socijalna pitanja i Hel Helme (Helle Moonika Helme), članica Odbora za kulturu. Estonija snažno podržava politiku proširenja EU i spremna je Crnoj Gori da prenese iskustva i razgovara o naučnim lekcijama, prije svega u oblasti usklađivanja nacionalnog zakonodavstva sa pravnom tekovinom EU.

Sastanku sa parlamentarnom delegacijom Turske prisustvovale su poslanice Fatma Oncu i Zuhal Karakoc Dora, koje su istakle da je saradnja Crne Gore i Turske važna u strateškom i geopolitičkom smislu, a da tradicionalno dobri odnosi dvije države, kao i uspostavljena saradnja u oblasti zdravstva, investicija i turizma, otvaraju mogućnost za dalje unapređenje  međudržavnog dijaloga. Članice turskog parlamenta pozvale su delegaciju Skupštine Crne Gore da, kao članovi 12+ političke grupacije na nivou IPU, učestvuju na Forumu, koji će se održati u junu u Istanbulu na temu prava osoba sa invaliditetom.

Sastanak sa parlamentarnom delegacijom Perua obilježio je razgovor o crnogorskim iseljenicima u Južnoj Americi. Članovi stalne delegacije Skupštine Crne Gore kazali su da u Peruu postoji aktivna Zajednica crnogorskih iseljenika, te da bi bilo značajno uspostaviti saradnju dva parlamenta kroz formiranje Grupe prijateljstva i djelovati u cilju intenziviranja odnosa dvije države. Na sastanku su, u ime peruanske delegacije, učestvovali: Marija Alva (Maria del Carmen Alva), bivša predsjednica Parlamenta i šefica delegacije u IPU, Rosanđela Barbaran (Rosangella Barbaran), Vilson Soto (Wilson Soto), Ernesto Bustamante i Aleks Paredes (Alex Paredes). 

Inteparlamentarna unija (IPU) proteklih dana zasijeda u Ženevi, a okupila je parlamentarne delegacije iz 139 država svijeta. Stalna delegacija Skupštine Crne Gore učestvuje na sjednicama Upravnog odbora i stalnih odbora IPU: Odboru za međunarodni mir i bezbjednost, Odboru za pitanja Ujedinjenih nacija i Odboru za održivi razvoj, kao i sastancima dva foruma: Forumu parlamentarki i mladih poslanika, saopšteno je iz Skupštine Crne Gore.                                 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 23:25