унос шећера / - фото: википедија
08/02/2022 u 12:03 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Шта се дешава у тијелу након што унесемо превише шећера

У овом тренутку, шећер се претвара у енергиjу и дистрибуира у различита мишићна ткива по читавом тијелу

Прво сте одлучни да се одрекнете шећера… Да би дошао дан када не можете престати. Иако иначе не jедете бијелу чоколаду, данас ћете се ухватити у коштац с њом, заjедно с тортом и барем две кугле сладоледа. Чак ни чоколада ваших нећака ниjе изузета, пише Цитy Магазине. Да ли сте се икада запитали шта се догађа с вашим тијелом када конзумирате превише шећера?

Можда се у том тренутку стварно осећате сjаjно, али након сат времена ситуациjа ће изгледати посве другачиjе, пише Активни Си, а преноси Цитy Магазине. Нажалост, шећер делуjе на организам релативно брзо, и ефекти могу траjати сатима, а у наредним редовима прочитаjте како се промене постепено смјењуjу у првих 60 минута, преноси Н1.

0-15 минута

Први дио тијела коjи jе нападнут шећером су очекивано зуби и десни. Шећер се у комбинациjи с бактериjама у пљувачки претвара у кисело jедињење коjи нагриза зубну глеђ.

15-30 минута

Када продре у желудац, шећер улази у цријева. Танко цријево га разграђуjе и натапа, након чега се улива у крвоток. У овом тренутку, шећер се претвара у енергиjу и дистрибуира у различита мишићна ткива по читавом тијелу. Стога, на сцену ступа панкреас и производи инсулин како би процес могао започети.

Како сви имамо вишак шећера, тијелу не преостаjе ништа друго него да остатак пошаље у jетру, коjа га претвара у маст. Током читавог процеса, систем надбубрежне жлијезде jе због тако високог уноса шећера закључио да jе тијело подвргнуто jаком стресу. Реагуjе обрамбеним механизмом – лучењем кортизола и епинефрина, што доводи до убрзаног откуцаjа срца и прекомјерног зноjења.

30-45 минута

Крвни притисак jе већ повишен, а прекомјеран унос шећера изазвао jе лучење допамина у мозгу. Еуфориjа ће брзо почети да попушта, отвараjући пут паду нивоа шећера у крви. Ниво хормона и инсулина и даље jе висок док покушаваjу да се изборе против шећера, па његов ниво у крви неизбежно почиње да опада. Jавља се поспаност и раздражљивост, а затим и главобоља.

Оваj драстичан пад нивоа шећера у крви узрокуjе да хормони у тијелу покушаваjу да украду што jе више могуће jетре натраг како би вратили тијело у нормалу. Уз све наведено, процес могу пратити болови у стомаку и неприjатни гасови.

45-60 минута

Раст и пад нивоа хормона потпуно су збунили фагоцитну ћелиjску активност, што ниjе добро за имуни систем. Током следећих неколико сати тијело ће се мање борити против штетних бактериjа ако дође у контакт с њима, што значи и веће шансе за инфекциjу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
10. maj 2024 14:09