/ -FOTO: IVAN PETROVIć IPE
31/01/2023 u 18:52 h
Milan SekulovićMilan Sekulović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Svaki peti javni službenik radi u policiji ili vojsci

Pošto je poznato da je naša zemlja u međunarodnim (i bližim) krugovima "na zlu glasu" po izraženoj korupciji i kriminalu, uključujući i onaj najteži, čemu služi toliki broj policijskih službenika, pitaju se u ASP

U Upravi policije, Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP) i Upravi za izvršenje krivičnih sankcija početkom avgusta prošle godine bilo je uposleno 5.676 ljudi, dok je u Vojsci Crne Gore i Ministarstvu odbrane bilo 2.112 uposlenih, što je ukupno 7.788 zaposlenih u policijskom i vojnom sektoru u zemlji u datom periodu.

To pokazuju zvanični podaci Ministarstva finansija, koji su tek protekle sedmice dostavljeni Akciji za socijalnu pravdu (ASP), a u koje je "Dan" imao uvid.

Ministarstvo finansija nije ovoj nevladinoj organizaciji dostavilo podatke za kasnije mjesece, zbog čega je ona uputila žalbe nadležnoj Agenciji za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama zbog "ćutanja uprave".

Prema podacima Ministarstva finansija, početkom avgusta je na nivou centralne vlasti, bez opština, broj onih čije se zarade finansiraju iz budžeta bio 43.562 lica.

Međutim, u ASP-u naglašavaju da je avgust mjesec školskog raspusta za učenike, pa je i znatno manji broj angažovanog stručnog osoblja kroz posebne programe u obrazovnom sistemu, što se svakako odražava na ukupnu cifru. Кada se ima u vidu da je u policijskom i vojnom sektoru bilo 7.788 zaposlenih u avgustu i ukupna brojka radno angažovanih na državnom nivou, proizilazi da je u centralnoj administraciji čak 18 odsto zaposlenih u policijskim i vojnim strukturama.

Podaci Ministarstva finansija pokazuju da su u Upravi policije bila 4.322 radno angažovana lica, u MUP-u čak 865 zaposlenih, a u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija 489 lica. Istovremeno, u Ministarstvu odbrane su bila 204, a u Vojsci Crne Gore 1.908 angažovanih.

– Pošto je poznato da je naša zemlja u međunarodnim (i bližim) krugovima "na zlu glasu" po izraženoj korupciji i kriminalu, uključujući i onaj najteži, čemu služi toliki broj policijskih službenika? Takođe je indikativan ogroman broj zaposlenih u MUP-u, pa da li to možda implicira da svaki starješina ima po nekoliko sekretarica, vozača, logističara i slično, te to "pumpa" ukupnu brojku zaposlenih u ovim strukturama – pitaju se u ASP-u.

Manjinska vlada, koja je sada u tehničkom mandatu i bez podrške parlamenta, početkom avgusta je u 18 ministarskih resora i Generalnom sekretarijatu Vlade imala 2.976 zaposlenih, što znači da je u odnosu na ukupnu brojku zaposlenih na centralnom nivou nevjerovatnih 6,8 odsto bilo samo u ministarstvima, koji su državni organi za rukovođenje i koordinisanje.

– Sve ostalo su uprave (policija, katastar, porezi), javne ustanove (socijalne, obrazovne, medicinske, za kulturu), državni fondovi, sekretarijati, agencije, komisije... Dakle, upravo oni koji pružaju direktno usluge građanima shodno ovlašćenjima centralne administracije, pa je jasno da je broj uposlenih u ministarstvima enorman – smatraju u ASP-u.

Posmatrano pojedinačno po ministarstvima, na vrhu je MUP sa 865 uposlenih, pa Ministarstvo finansija sa 261 zaposlenim, Ministarstvo vanjskih poslova, gdje je bilo 260 radno angažovanih, dok je za Ministarstvo odbrane prikazano 204 zaposlenih.

image
Foto: MUP

U Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva je 195 zaposlenih, u Ministarstvu ekonomskog razvoja i turizma 162, u Ministarstvu kapitalnih investicija 140, a u Ministarstvu javne uprave 103 zaposlena.

Ministarstvo prosvjete ima 99 zaposlenih, a u stopu ga prati Ministarstvo rada i socijalnog staranja sa 92 uposlena. U Ministarstvu zdravlja je 76 uposlenih, u Ministarstvu pravde 74, a u Ministarstvu ekologije, prostornog planiranja i urbanizma 72 radnika.

Ministarstvo evropskih integracija imalo je 57 uposlenih, Ministarstvo kulture i medija 34, Ministarstvo sporta i mladih 36, Ministarstvo ljudskih i manjinskih prava 34, a Ministarstvo nauke i tehnološkog razvoja 24 zaposlena.

Prekomjerna zapošljavanja u centralnoj i lokalnim administracijama su dugogodišnji, čak decenijski problem u zemlji, i izdaci za zarade su ogroman udar na javne finansije zemlje, koja živi od konstantnih zaduživanja jer nema realnu ekonomiju. Iako se stalno govori o potrebi racionalizacije i smanjenja enormnog broja uposlenih, to se godinama ne dešava, jer se pokazalo da su zapošljavanja jedan od mehanizama kojima partije pokušavaju da utiču na glasače – glas na izborima u zamjenu za posao.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 16:52