/ - ZELJKO STAJKIC
06/05/2023 u 11:53 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

U Podgorici vikendima vakcinacija MMR i HPV vakcinom

Vakcinacija će biti sprovođena subotama i nedjeljama od devet do 17 sati, a glavni dio aktivnosti očekuje se do kraja školske godine.

Dom zdravlja Glavnog grada organizovaće vikendima vakcinacije MMR i HPV vakcinom, na punktu Stara Varoš, saopšteno je iz te zdravstvene ustanove.

Kako su kazali iz Doma zdravlja, vakcinacija će biti sprovođena subotama i nedjeljama od devet do 17 sati, a glavni dio aktivnosti očekuje se do kraja školske godine.

Oni su naveli da je MMR vakcinacija u toku kampanje primarno namijenjena djeci rođenoj od 1. januara 2017. do 31. decembra 2021. godine, koja do sada nijesu primila nijednu dozu te vakcine.

„Roditelji djece ovog uzrasta, koji su ostavili ispravne brojeve telefona, obaviješteni su SMS porukama da dovedu svoje dijete na MMR vakcinaciju“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da će HPV vakcinacija primarno sprovoditi među djevojčicama uzrasta od devet do 14 godina.

Iz Doma zdravlja su saopštili da roditelji mogu dovesti svoje ćerke i zaštititi ih HPV vakcinom tokom vikenda bez prethodnog pozivanja i zakazivanja.

„Dodatni razlog za ovakvu akciju je izuzetno visok odziv na HPV vakcinaciju tokom Evropske sedmice imunizacije, kada je za samo pet dana na punktu Stara Varoš vakcinisano preko 130 djevojčica“, rekli su iz Doma zdravlja.

Oni su pozvali sve roditelje da dovedu svoje ćerke i vakcinišu ih HPV vakcinom i time smanje rizik da tokom života obole od raka grlića materice i drugih sa HPV infekcijama povezanih oboljenja.

Iz podgoričkog Doma zdravlja su kazali da se vakcinacija u uzrastu od devet do 14 godina sprovodi sa jednom dozom devetovalentne (HPV9) vakcine, a državni sistem zdravstva pokriva sve troškove.

„Vakcinacija protiv malih boginja/morbila, zauški/mumpsa i rubele (MMR) predstavlja jedan od prioriteta zdravstvenog sistema i ovo je nastavak akcije iz januara i februara kada je u kratkom roku vakcinisan veliki broj djece MMR vakcinom, ali su obuhvati još uvijek ispod potrebnog nivoa“, istakli su iz te zdravstvene ustanove.

Kako su kazali, kampanja je prilika da roditelji bez zakazivanja i na komforan način zaštite svoju djecu vakcinacijom.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
10. maj 2024 22:29