Vatrogasci, ilustracija / - RTV HN
26/09/2022 u 12:42 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ugašen požar u trafo-stanici u Meljinama

Apeluju na građane da redovno čiste odvode i kanale za kišnicu, kako ne bi dolazilo do začepljenja i izlijevanja iz kanala i potoka

Pripadnici Službe zaštite i spasavanja intervenisali su tokom noći na gašenju požara u trafo-stanici u Meljinama. Zahvaljujući brzoj intervenciji vatrogasci su sprječili da se požar proširi na druge objekte:

Dežurni vatrogasac Ratko Radošević kazao je za RTHN da su dojavu dobili u 3:40 da je izbio požar kod hladnjače u Meljinama:

- U gašenju požara učestvovalo je troje pripadnika Službe zaštite i spasavanja sa jednim vatrogasnim vozilom. Požar je ugašen u 4:30. Trafo je izgorio. Morali su grasiti dregerom aparatom. Procjenu štete nadležni će naknadno utvrditi, kazao je Radošević.

Tokom noći i jutros nisu imali pozive usljed obilne kiše.

Apeluju na građane da redovno čiste odvode i kanale za kišnicu, kako ne bi dolazilo do začepljenja i izlijevanja iz kanala i potoka.   

Kako se približava prekid zabrane loženja na otvorenom 1. oktobra, upozoravaju građane i druge subjekte da povedu računa i drže se propisa opštinske Odluke o loženju vatre na otvorenom. Zabrana je na snazi od 1. juna do 1. oktobra.

Upozoravaju i na uredno prijavljivanje vremena i lokacije na kojoj se pali vatra, uglavnom, radi čišćenja imanja i dvorišta.

U susret grejnoj sezoni,neophodno je preduzeti preventivne mjere zaštite od požara, a neke od njih su da se u  stanu, podrumu ili na tavanu ne drže zapaljive i eksplozivne materije. Potrebno je da se redovno čiste i održavaju peći, oluci i dimnjaci u ispravnom stanju. Neophodna je provjera da li je propisno obavljeno priključenje peći na dimnjake.     

Redovno čišćenje dimnjaka smanjuje opasnost za nastajanje požara i eksplozije, uz održavanje električne i plinske instalacije u ispravnom stanju.

Redovno održavanje pristupa hidrantu ispred svoje kuće. Potrebno je provjeriti  nezaštićena  rasvjetna tijela i dotrajale električne instalacije u objektima koji mogu biti uzročnik požara. Neophodno je da u stambenim zgradama i domaćinstvima posjeduju aparat za gašenje požara, kao i da građani i drugi subjekti preduzmu i druge mjere i radnje u cilju zaštite od neželjenih posljedica.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 09:00