/ - FOTO: UCG
26/05/2023 u 20:45 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Univerzitet Crne Gore i Univerzitet u Kaenu potpisali sporazum o saradnji

Univerzitet u Kaenu je, istakao je Moren, član brojnih međunarodnih univerzitetskih mreža, dobija razna međunarodna priznanja, te da vjeruje će ta uvezanost značiti i za Univerzitet Crne Gore

Rektor Univerziteta Crne Gore Vladimir Božović primio je danas predsjednika francuske regije Normandija Ervea Morena, predsjednika Univerziteta u Kaenu Lamri Aduija i ambasadora Republike Francuske u Crnoj Gori Nj. E. Kristijana Timonijea. Posjeta je upriličena uoči potpisivanja ugovora o međunarodnoj akademskoj saradnji sa Univerzitetom u Kaenu i dvodnevne posjete delegacije francuskog univerziteta, navodi se na sajtu Univerziteta Crne Gore.

"Božović je kazao da su tokom posjete već definisani pravci i perspektive buduće saradnje, te da će time veze UCG sa univerzitetima i Francuskom u opštem pogledu biti snažnije i bogatije", navode iz Univerziteta.

Vrijednost svakog čovjeka može se mjeriti ljudima koji ga okružuju, dodao je Božović i kazao da je danas Univerzitet Crne Gore taj koji ima najvišu moguću vrijednost, jer smo u najboljem mogućem društvu prijatelja iz Francuske.

"On je istakao zahvalnost ambasadi Francuske i ambasadoru Timonijeu za napor koji je uložen da bi veze Univerziteta Crne Gore sa francuskim univerzitetima i Francuskom bile bogate", dodaje se na sajtu.

Predsjednik regije Normandija Erve Moren je iskazao zadovoljstvo što je, u okviru posjete njegove delegacije, dodaje se, predstavnik jednog od najstarijih univerziteta u Francuskoj - Univerziteta u Kaenu predsjednik Lamri Adui potpisao sporazum i time uspostavio veze sa Univerzitetom Crne Gore.

Univerzitet u Kaenu je, istakao je Moren, član brojnih međunarodnih univerzitetskih mreža, dobija razna međunarodna priznanja, te da vjeruje će ta uvezanost značiti i za Univerzitet Crne Gore.

"Mi, u Normandiji, imamo potrebu da stalno privlačimo nove studente, nove istraživače koji dolaze iz drugih zemalja“. Mislim da će biti puno crnogorskih studenata u okviru Erasmus+ programa razmjene na Univerzitetu u Kaenu, a nadam se da će i studenti iz Normandije doći u vašu lijepu zemlju jer su nam potrebni ljudi koji imaju internacionalnu perspektivu. Potrebne su nam osobe koje nose sa sobom tu ideju da neće napredovati ako se zatvore u svoja četiri zida. Vjerujem da će ovo iskustvo pomoći da se obogati kolektivna inteligencija", kazao je Moren.

Predsjednik francuskog univerziteta Adui kazao je, dodaje se na sajtu, da su tokom dvodnevne posjete identifikovane prve teme koje će biti predmet saradnje: inženjerstvo, energetika, sajber bezbjednost, turizam i političke nauke.

"Adui je kazao da Univerzitet Kaen ima jaku internacionalnu povezanost sa brojnim naučnoistraživačkim i visokoškolskim institucijama i blisku saradnju sa civilnom sektorom. On je ocijenio da postoje brojne sličnosti i kompatibilnosti između dva univerziteta, što je dobra osnova za saradnju u domenu nastave, istraživanja i projektnih aktivnosti", navodi se na sajtu Univerziteta.

Uprkos različitim istorijama univerziteta imamo puno toga zajedničkog, dodao je Adui i kazao da imaju kampuse koji su raspoređeni po cijeloj regiji.

"Spremni smo da sarađujemo sa svim akterima te teritorije, sa ekonomskim svijetom, preduzećima, civilnim društvom i istovremeno ne odustajemo da radimo na međunarodnoj saradnji i međunarodnom ugledu naše institucije. Zato smo danas ovdje, da utremo puteve toj budućoj međunarodnoj saradnji“, kazao je Adui.

Tokom dvodnevne posjete, francuska delegacija, na čelu sa predsjednikom Aduijem, pored rektora Božovića, sastala se sa prorektoricom za internacionalizaciju Sanjom Peković, predstavnicima Centra za međunarodnu saradnju i razvoj karijere, kao i sa menadžmentom Mašinskog fakulteta i sa menadžmentom Biotehničkog fakulteta.

U okviru posjete organizovano je i predavanje predsjednika regije Normandija, gospodina Erve Morena, na Fakultetu političkih nauka.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 17:42