Instalirana oprema za jedinstveni nacionalni pomorski prozor / - FOTO: UPSUL
09/06/2024 u 10:56 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

UPSUL: Instalirana oprema za jedinstveni nacionalni pomorski prozor

Oprema za Jedinstveni nacionalni pomorski prozor (NMSW) instalirana je ove sedmice u Upravi pomorske sigurnosti i upravljanja lukama, nakon čega će biti montiran i softver.

Na ovaj način, kako kazali u Upravi, pojednostavljuju se i digitalizuju procedure prilikom najave dolaska i odlaska brodova u crnogorskim lukama, čime se ujedno smanjuje administrativno opterećenje na brodovima i doprinosi poboljšanju efikasnosti i ekološke održivosti pomorstva.

Očekuju da će NMSW sistem početi sa radom početkom narednog mjeseca, što je, ističu, jako važno i sa stanovišta ljetnje turističke sezone, kada se očekuje dolazak većeg broja brodova.

- Važno je istaći da će na ovaj način Crna Gora ispuniti obaveze iz Konvencije o olakšicama u međunarodnom pomorskom saobraćaju, po kojoj je naša zemlja obavezna da NMSW sistem implementira od ove godine. Implementacijom ovog projekta ispunjavaju se i obaveze Crne Gore na putu ka EU integracijama - navedeno je u saopštenju Uprave pomorske sigurnosti i upravljanja lukama

NMSW projekat se finansira iz IPA 2017 fondova. Ministarstvo saobraćaja i pomorstva je dobilo EU sredstva za implementaciju ovog projekta, čijom realizacijom rukovodi Uprava za kapitalne projekte, dok je Uprava pomorske sigurnosti i upravljanja lukama krajnji korisnik.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
27. septembar 2024 17:17