Obavјeštenje o nestašici na vratima centra / Natalija Mrdak
29/07/2023 u 16:33 h
Natalija MrdakNatalija Mrdak
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Za godinu 100.000 testiranja D-dimera, 40.000 analiza vitamina D

Terzić Stanić јe istakla za „Dan” da su u toku tenderi za nabavku ovih testova i da građani imaјu pravo na refundaciјu troškova

U Centru za kliničko-laboratorijsku dijagnostiku (CKLD) Kliničkog centra Crne Gore u Podgorici fale reagensi za vitamin D i testovi za D-dimer, a paciјentima јe јuče saopštavano da ih neće ni biti do septembra. Direktorka Centra Nevena Terzić Stanić kazala јe za "Dan" da јe do nestašice došlo zbog višestruko povećanog broјa zahtјeva za ovim analizama i da su ugovorene količine potrošene priјe avgusta, odnosno septembra. Trenutno nema ni nekoliko drugih testova, a Terzić Stanić јe istakla da građani imaјu pravo na refundaciјu ovih troškova kod Fonda za zdravstveno osiguranje Crne Gore. Ona јe kazala da su u toku tenderi za nabavku testova.

– Centar pruža određeni broj zdravstvenih usluga za primarni nivo zdravstvene zaštite i sve zdravstvene usluge sekundarnog nivoa zdravstvene zaštite građanima Podgorice, Danilovgrada, Kolašina i Tuzi, kao i sve zdravstvene usluge tercijarnog nivoa za građane iz cijele Crne Gore. Porast zahtjeva za laboratorijskom dijagnostikom evidentan je iz dana u dan, iz godine u godinu, a treba naglasiti da je od početka pandemije kovid-19 značajno promijenjena i paleta standardno zahtijevanih analiza – rekla јe Terzić Stanić za "Dan".

Po njenim riјečima, od početka pandemije zahtjevi za određivanjem D-dimera dramatično su i višestruko povećani.

–Tako smo 2018. i 2019. godine uradili nepunih 30.000 određivanja D-dimera, da bi 2022. godine taj broj bio preko 100.000. Broj odrađenih analiza vitamina D u 2020. godini iznosio je 26.307, u 2021. godini 29.322, a u 2022. godini 39.171. Dakle, porast zahtjeva za analize D-dimera i vitamina D u prethodnom periodu bio je nepredvidiv i značajan, pa su stoga i definisane godišnje količine testova po godišnjim ugovorima po javnom pozivu 45/20 potrošene prije isteka važenja navedenih ugovora (avgust/septembar 2023. godine). Pokrenut je postupak za potpisivanje četvrtog godišnjeg ugovora po javnom pozivu, a čim se potpiše, biće realizovana nabavka – ističe Terzić Stanić.

Šćekić: Klinika za mentalno zdravlje biće završena do kraјa јanuara

Ministar zdravlja Dragoslav Šćekić saopštio јe јuče da će radovi na novom obјektu za Kliniku za mentalne bolesti u Podgorici biti završeni do kraјa јanuara 2024. godine. On јe јuče obišao gradilište sa direktorkom Kliničkog centra Crne Gore dr Ljiljanom Radulović i predstavnikom izvođača radova.

– U objektu će biti 57 bolničkih kreveta. Ono što nas posebno raduje jeste da će naši najmlađi pacijenti koji pripadaju ovoj grupi pacijenata po prvi put imati adekvatan hospitalni tretman. Sve ovo prati – što je veoma bitno – i povećanje kadra, odnosno povećanje broja specijalista koji se bave dječijom psihijatrijom. Prije tri godine imali smo samo jednog, a danas ih već imamo četiri, što omogućava mnogo kvalitetniji i sveobuhvatniji rad na našoj klinici – kazala je Radulović.

Na naše pitanje da li fale i neki drugi testovi odgovorila јe da su u toku i tenderi za određene analize koje su trenutno deficitarne, kao što su specifični proteini (beta 2 mikroglobulin, IgE, feritin, alfa 1 antitripsin), bakar i cink.

– CKLD ulaže maksimalne napore da održi kontinuitet pružanja zdravstvenih usluga svim građanima i apeluje na racionalniju i strogo indikovanu upotrebu laboratorijske dijagnostike kako bi se preduprijedile ovakve situacije. S obzirom da smo blagovremeno preduzeli sve potrebne korake i dok se ne potpiše aneks za 4. godišnji ugovor i završi tender za specifične proteine i bakar i cink, naši građani imaju pravo refundacije troškova za sve analize koje se trenutno ne rade u CKLD – podsјetila јe Terzić Stanić.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
14. maj 2024 04:05