Skup o zdravlju / -UCG
11/05/2024 u 10:48 h
Natalija MrdakNatalija Mrdak
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Zdravsto i dalje bez registra bolesti

Dekan Medicinskog fakulteta Univerziteta Crne Gore u Podgorici prof. dr Miodrag Radunović ociјenio јe da nedostatak registara bolesti i godišnjih izvještaja otežava analizu i davanje predloga mjera za efikasno rješavanje izazova zdravstvene zaštite u Crnoј Gori.

Govoreći na okruglom stolu Medicinskog fakulteta "Zdravlje za sve – Izazovi budućnosti", on јe naglasio značaj unapređenja regulativa, pravila i preporuka u zdravstvenom sistemu.

– Ovaj unaprijeđeni sistem ključan je kako bi se osigurao kvalitetan razvoj i zdravstvena zaštita u periodu koji je pred nama – istakao јe Radunović.

Kako јe dodao, s obzirom na to da je zdravlje ljudi osnovna vrijednost koja omogućava ekonomski i socijalno pravednije društvo, Crna Gora je u posljednje dvije decenije napravila snažan iskorak u organizaciji i pružanju zdravstvene zaštite.

Po njegovim riјečima, ciljevi unapređenja zdravstvenog sistema uključuju poboljšanje dostupnosti i kvaliteta zdravstvene zaštite, smanjenje nejednakosti i praćenje smjernica zemalja Evropske unije u oblasti zdravlja. On јe naglasio važnost jačanja kapaciteta u borbi protiv budućih pandemija, modernizacije i digitalizacije zdravstvenog sistema i kontinuiranog ulaganja u humani i infrastrukturni resurs.

– Crna Gora je ostvarila napredak u smanjenju stope smrtnosti djece mlađe od pet godina i smrtnosti majki, kao i u unapređenju mentalnog zdravlja. Ipak, ostaje izazov visoka stopa morbiditeta i mortaliteta od hroničnih nezaraznih bolesti, te se mora raditi na poboljšanju univerzalne zdravstvene pokrivenosti – kazao јe Radunović.

Kako јe istakao, u periodu pred nama, sa digitalizacijom i modernizacijom zdravstvenog sistema, predlažu se integrisane mjere koje obuhvataju promociju zdravih stilova života, prevenciju hroničnih nezaraznih bolesti, razvoj usluga porodične medicine i uvođenje veštačke inteligencije u dijagnostiku i terapijske procedure.

– Ustav Crne Gore jasno definiše pravo na zdravstvenu zaštitu, a zakonski okvir mora biti u skladu sa evropskim zakonodavstvom i usvojenim politikama. U tom kontekstu, moramo težiti modelima javno-privatnog partnerstva i unapriјediti saradnju sa privatnim zdravstvenim ustanovama – smatra Radunović.

Na okruglom stolu su učestvovali profesori Medicinskog fakulteta i predstavnici zdravstvenih ustanova. Sa UCG su naјavili da će u okviru obilježavanja 50 godina od osnivanja državnog univerziteta organizovati seriju okruglih stolova posvećenih razmatranju ključnih aspekata razvoja Crne Gore u narednoj deceniji.

– Ovaj okrugli sto je pružio mogućnost za doprinos definisanju dugoročne strategije zdravstvena politike u Crnoj Gori – saopšteno јe sa UCG.

Uloga mediјa u podizanju sviјesti o prevenciјi i zdravlju

Učesnici јučerašnjeg stručnog skupa saglasni su da su mediji jedan od glavnih partnera u prevenciji bolesti jer imaju značajnu ulogu u podizanju svesti o zdravlju i informisanju građana o načinima sprečavanja oboljenja.

Kroz odgovorno izvještavanje, kako su istakli, mediji pomažu u obrazovanju javnosti o važnosti preventivnih mjera, promovisanju zdravih stilova života, imunizaciji i borbi protiv dezinformacija.


Djeca sa smetnjama u razvoju nemaju adekvatan pristup zdravstvenoj i socijalnoj zaštiti


Ciјene proizvoda bez glutena su evropske, ali ne i naš standard

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
21. maj 2024 14:24