Предлог за ванредно унапређење Дајковић Чађеновић од 18. септембра прошле године / -Мини
05/07/2021 u 10:36 h
Milica KrgovićMilica Krgović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Жени специјалног тужиоца Саше Чађеновића за двије године два чина

Супруга специјалног тужиоца Драгана Дајковић Чађеновић је 2019. године, као цивил-љекар, добила чин капетана када је прешла да ради у Војно-медицински центар, да би прошле године у септембру, док је трајао мандат техничкој влади, добила чин мајора

Министарство одбране, када је на њеном челу био министар Предраг Бошковић, током изборне 2020. године, ванредно је унаприједило чак 136 припадника Војске Црне Горе, без јасних критеријума за бројне одлуке, показује документација која је достављена "Дану" на захтјев о слободном приступу информацијама.

image

Предраг Бошковић (архива)

-SRDJAN BOLJEVIC

Међу унапријеђенима у 2020. години је и супруга специјалног државног тужиоца Саше Чађеновића, Драгана Дајковић Чађеновић, која је из чина капетана који је добила 2019, прошле године унапријеђена у чин мајора. Документација о томе како је супруга специјалног тужиоца 2019. године добила чин капетана, нам није достављена. Она је 2019. године почела да ради у Војсци Црне Горе, и постављена је за начелника Војно-медицинског центра. Тада је као цивил добила чин капетана, док је њен претходни ангажман био у Дому здравља Подгорица гдје је била љекар, односно није имала војно образовање.

”Према документацији Дана, чин је добио и Бојан Звицер из Центра за обуку ВЦГ, који је касније дисциплински кажењен, јер на фејсбуку нову Владу Црне Горе назавао "фашистичком"

Иначе, њен супруг, Саша Чађеновић био је специјални тужилац у случају такозваног "државног удара" 2016. године.

image

Саша Чађеновић

-IVAN PETROVIC - IPE

– На основу Закона о Војсци Црне Горе и Правилника о унапређивању официра и подофицира у ВЦГ, начелник Генералштаба покреће поступак за ванредно унапређење у чин мајорице за Дајковић Чађеновић Драгану, капетаницу, санитетска служба, на дужности у Војно-медицинском центру Војске Црне Горе. Др Драгана Дајковић Чађеновић, капетаница на дужности начелнице Војно-медициснког центра, постигла је ванредне резултате и показала изузетне способности у раду вршећи дужности формацијског мјеста на које је постављена. Такође се истакла у извршавању задатака на спречавању ширења пандемије корона вируса, као најодговорније лице у ВЦГ у стручном погледу – наводи се, између осталог, у предлогу за унапређење Дајковић Чађеновић од 18. септембра прошле године, које је потписао бивши начелник Генералштаба ВЦГ Драгутин Дакић.

Драстично порастао број унапређења 2020.

Документација коју је Министарство одбране доставило "Дану" показује да је 2017. године било 19 ванредних унапређења, 2018. једанаест лица је на овај начин добило чинове, док је годину касније ванредно унапаријеђено 16 припадника црногорске војске. Ови подаци показују да је у прошлој изборној години драстично повећан број ванредних унапређења, када их је било чак 136.

Предлог за унапређење Дајковић Чађеновић 2019. године није нам достављен, а у рјешењу Министарства одбране на захтјев о СПИ, наводи се да не посједују предлоге за појединачна ванредна унапређења за 2016, као и појединачне предлоге за ванредна унапређења за 2017, 2019. и 2020. годину, те стога нам их не могу ни доставити. Чађеновић Дајковић није одговарала на позиве и СМС поруке Дана у вези унапређења које је добила за само двије године.

Два чина кроз ванредна унапређења за три године добио је и бивши начелник Генералштаба Восјке Црне Горе, Драгутин Дакић. Дакић је 2018. и 2020. године добио чинове кроз ванредна унапређења, али нам нијесу достављена образложења за такве поступке. Предлог за ванредно унапређење 2018. године поднио је Илија Даковић, који је тада обављао дужност в.д. начелника Генералштаба ВГЦ. Дакић је прошле године ванредно унапријеђен у чин генарал-мајор.

Унапређења и због позитивног утицаја

У предлогу за ванредно унапређење Весне Мрдак, подофицира Пјешадијског батаљона, између осталог, наводи се "да се ради о старјешини која је у свом досадашњем раду постизала одличне резултате и која је својим професионалним ставом и односом према служби позитивно утицала на остале припаднике јединице".

Према документацији "Дана", прошле године ванредно је унапријеђен и Бојан Звицер из Центра за обуку. Овај водник прве класе касније је, након што је војни ресор преузела да води министарка Оливера Ињац, дисциплински кажењен јер је на фејсбук профилу нову Владу Црне Горе назавао "фашистичком".

Некадашњи командант Ваздухопловства Војске Црне Горе Дражен Влаховић ванредно је унапријеђен 2018. године, да би након тога био смијењен с те позиције јер је, наводно, учествовао у преношењу цркве на Румији.

Међу унапријеђенима прошле године је и водница Роса Мујовић Лалић, коју је предложио за виши чин командант чете Војне полиције, мајор Тадија Мишковић, док је она била и обрађивач тог предмета.

Више чинова добио је и Дејан Глушчевић, који је радни анагажман у ВЦГ почео као војник по уговору. Глушчевић је прошле године добио чин заставника, а предлог за то доставио је мајор Тадија Мишковић.

Чин бригадног генерала прошле године добио је и пуковник Зоран Лазаревић, док је мајор Тадија Мишковић добио чин потпуковника. Документација показује да је међу унапријеђеним лицима значајан број цивила који су добили чинове и ванредно унапређивани без обзира на то што нијесу имали војно образовање. Осим унапређења, већи чин доноси и веће мјесечно примање.

Према Закону о ВЦГ, ванредно се може унаприједити официр, односно подофицир уколико учини дјело од посебног значаја, постигне ванредне резулатате, покаже изузезетну способност у раду.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 00:48