/ илустрација архива Дан
12/12/2021 u 17:06 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

ЖИЦГ: Приоритет нашег рада је безбједност путника

Наглашавају да објекти нису реконструисани од изградње пруге Бар-Врбница, односно скоро 50 година

Жељезничка инфраструктура Црне Горе је, ради прецизног информисања јавности, саопштавамо да је жељезнички ред вожње за 2021/ 2022. документ који је објављен на основу сагласности тијела које сагласности и издаје, односно Управе за жељезницу, сходно закону и Изјави о мрежи.

- Жељезничка инфраструктура Црне Горе је, као и увијек до сада,  испоштовала све процедуре и у сагласности са Управом за жељезнице и Директоратом за жељезнички саобраћај- Министарством капиталних инвестиција, конструктивно реаговала, у смислу да све актере на вријеме упозна са мјерама које би услиједиле због непоштовања у 2020.години потписаних међународних уговора за реконструкцију тунела и мостова. Уколико се ове, прије скоро двије године већ потписане и преузете обавезе не би испоштовале, Црна Гора би ризиковала да се за случај спора изложи плаћању одштетних захтјева који могу достићи вриједност мјерену у милионима еура. Иако је ЖИЦГ финансијски и друштвено и уопште, одговорна компанија и изражава и сада, као и прије неколико мјесеци, спремност да изађе у сусрет свим захтјевима грађана Црне Горе, морамо истаћи да је приоритет у нашем раду безбједност, нарочито путника. То је и основни разлог одвијања  радова на реконструкцији 13 мостова и 8 тунела на прузи Врбница-Бар- наводе у саопштењу.

Ради свеобухватног информисања јавности, наглашавају да ови објекти нису реконструисани од изградње пруге Бар-Врбница, односно скоро 50 година и да је због њиховог стања, које није гарантовало безбједан саобраћај, по оцени претходног руководства Друштва, започета прва етапа за реконструкцију.

- У тренутку преузимања компаније, нови менаџмент је преузео и радове на чак 32 објекта на самој прузи односно 32 градилишта, а претходно наведени радови још увијек трају. Уговори су потписани са међународним финансијским институцијама. Нажалост није могуће истовремено обезбиједити и услове за безбједно одвијање саобраћаја у пуном капацитету и услове за радове на мостовима и тунелима, јер се радови одвијају током прекида саобраћаја и са искљученим напоном на контактној мрежи, а наша пруга је изграђена као једноколосјечна.Од првог дана именовања, менаџмент ЖИЦГ је извршио увид у потписане уговоре и свакодневно обавјештавао о овоме,  како Директорат за жељезнички саобраћај, тако и све жељезничке компаније, начито Жељезнички превоз, да Уговори и важећи ред вожње нису усклађени. О овоме је и одржавано више радних састанака у координацији Директората за жељезнички саобраћај, на којима је закључено да ЖИЦГ мора испоштовати уговорене обавезе- наводе саопштењем.

ЖИЦГ је, током трајања туристичке сезоне, а и повећаног превоза терета, давао приоритет превозу, нарочито путника, над радовима, али такав приоритет није могао да неограничено траје због наше обавезе које проистичу из  међународних уговора

- О наведеном смо на вријеме обавијестили Директорат за жељезнички саобраћај (МКИ), Управу за жељезнице и сва жељезничка друштва. Напомињемо, да је ЖИЦГ, као друштвено одговорна компанија,  обавијестила Жељезнички превоз, да возови на релацији Бар-Бијело Поље, могу саобраћати најфреквентнијим данима у седмици, петком и недељом, међутим Жељезнички превоз, из њима познатих разлога, није изразио интересовање за дати предлог. ЖИЦГ остаје отворена за све конструктивне предлоге и истичемо да  трасе нису укинуте за цијелу 2022. годину и чим се створе предуслови, односно заврше радови,  стварају се услови за измјену  Реда вожње, што очекујемо и прије уговореног рока, односно већ  јуна 2022. године.Као и увијек до сада ЖИЦГ уважава све заинтересоване стране и одговорно се труди да и у домену превоза путника и терета, буде на услузи грађана, али и да грађане Црне Горе не доведе у још неповољнији положај уколико не поштује већ потписане међународне уговоре-закључили су саопштењем.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 16:18