Centralna banka / - PRINTSCREEN
11/06/2024 u 13:19 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Usklađivanje sa novim Zakonom o sprečavanju pranja novca

U cilju usklađivanja sa novim Zakonom o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma, Savjet Centralne banke Crne Gore donio je Odluku o utvrđivanju smjernica za analizu rizika i za uspostavljanje sistema upravljanja rizikom od pranja novca i finansiranja terorizma kod obveznika koje nadzire CBCG.

- Ovim Smjernicama se bliže uređuju načini izvršenja obaveza od strane kreditnih, mikrokreditnih i platnih institucija, subjekata koji obavljaju poslove otkupa potraživanja, finansijskog lizinga, faktoringa i svih ostalih finansijskih institucija koje nadzire CBCG kada je u pitanju oblast sprečavanja pranja novca i finansiranja terorizma. Smjernicama se, takođe, bliže uređuju izrada analize rizika, primjenom pristupa zasnovanog na procjeni rizika od pranja novca i finansiranja terorizma, kao i mjere upravljanja ovim rizikom- navodi se u saopštenju.

Prilikom izrade Smjernica transponovane su odredbe Evropskog bankarskog regulatora (EBA - European Banking Authority) koje se tiču procjene rizika od pranja novca i finansiranja terorizma, kao i preduzimanja odgovarajućih mjera upravljanja rizikom. Utvrđivanjem Smjernica i staranjem da ih se svi obveznici pridržavaju osigurava se kvalitetan sistem sprečavanja pranja novca i finansiranja terorizma i stvaraju uslovi za pravovremenu prevenciju.

- U cilju ispunjavanja obaveze CBCG da kvartalno određuje stopu kontracikličnog bafera za teritoriju Crne Gore, koja proističe iz Zakona o kreditnim institucijama, Savjet je donio Odluku o stopi kontracikličnog bafera kapitala za treći kvartal 2024. godine. Na osnovu rezultata prethodno sprovedene analize relevantnih trendova u bankarskom sektoru i ukupnoj ekonomiji, Odlukom je određeno da stopa kontracikličnog bafera kapitala za treći kvartal 2024. godine bude 0 odsto- navodi se u saopštenju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
24. jun 2024 02:48