Са састанка / - фото: Министарство финансија
28/05/2022 u 12:21 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Дамјановић-Озан: Боље користити економске потенцијале

- Укупна спољнотрговинска размјена, као и други економски параметри показују да су двије земље тренутно далеко од остваривања пуних економских потенцијала, казао је министар Дамјановић

Јачањем економске сарадње између Црне Горе и Турске тежиће се коришћењу огромних потенцијала у енергетици, грађевинарству, пољопривреди, туризму и трговини на обострано задовољство, али и општу корист земаља Западног Балкана. О томе је разговарано приликом сусрета министра финансија, Александра Дамјановића и амбасадорке Турске у Црној Гори, Сонгул Озан.

- Укупна спољнотрговинска размјена, као и други економски параметри показују да су двије земље тренутно далеко од остваривања пуних економских потенцијала, односно од пожељних 250 милиона еура робне размјене, оцијенио је министар Дамјановић.

Током састанка указано је да је пандемија коронавируса у протеклом периоду отежала продубљивање односа у максималној могућој мјери. Заједничка намјера је да се економска сарадња поспјеши, узимајући у обзир актуелне околности глобално сложене ситуације због рата у Украјини.

Дамјановић је нагласио значај досадашње подршке Турске Црној Гори, посебно преко канцеларије Турске агенција за међународну сарадњу и координацију (ТИКА), као и присуства турског капитала, интересовања туриста из те земље и избора Црне Горе за мјесто становања.

- Сагледавајући приоритете и изазове даље сарадње - неопходно је, кроз принципе конкурентности, ефикасности и рационалности, радити на јачању финансијских односа и токова двију земаља - поручио је министар.

Амбасадорка Озан је казала да Турска Црну Гору сматра савезничком земљом, искреним пријатељем, који гарантује мир и просперитет бизнис амбијента Западног Балкана, као и да је намјера њене државе да буде присутнија на тржишту Црне Горе.

Амбасадорка је пожељела министру финансија успјех у предстојећем захтјевном раду, наводећи да је упозната и са пређашњим радом те да његову садашњу позицију сматра великим добитком за црногорску економију.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. april 2024 01:53