Nik Đeljošaj / - ĐORđE CMILJANIć/VLADA CRNE GORE
02/04/2024 u 17:10 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Đeljošaj: Intenzivirali aktivnosti na pripremi zakona u oblasti privrednog prava

Ministarstvo ekonomskog razvoja je u prethodna četiri mjeseca intenziviralo aktivnosti na pripremi novog Zakona o privrednim društava, u cilju daljeg usklađivanja crnogorskog zakonodavstva u oblasti privrednog prava sa pravnom tekovinom Evropske unije (EU), saopštio je resorni ministar Nik Đeljošaj.

On je kazao da se ključni razlog za donošenje novog zakonskog rješenja prevashodno ogleda u činjenici da je implementacija postojećeg zakona pokazala je da su neophodna dalja unapređenja odredbi za koje se u praksi pokazalo da izazivaju probleme u primjeni.

Prema riječima Đeljošaja, zakon je unaprijeđen i u pogledu usklađivanja sa dijelom Direktive EU 2017/828, koja tretira pitanja podsticanja dugoročnog učešća akcionara.

Zakon je usklađen i sa Direktivom EU 2019/1151 u pogledu upotrebe digitalnih alata i postupaka u okviru privrednog prava, Direktivom 2019/2121 u pogledu prekograničnih spajanja i podjela, kao i Direktivom EU 2022/2381 za rodnu ravnopravnost.

- Očekivanja su da će donošenje novog zakona doprinijeti potpunoj harmonizaciji nacionalnog zakonodavnog okvira sa postojećom regulativom EU, čime bi se stvorili preduslovi za integrativniji pristup nacionalnog tržišta, kao i njegovu lakšu konekciju sa EU tržišnim ambijentom - rekao je Đeljošaj.

On je kazao da su, paralelno sa ovim procesom, usljed jasne povezanosti u dijelu unapređenja položaja Centralnog registra privrednih subjekata i procesa registracije privrednih subjekata, realizovane aktivnosti na pripremi Nacrta Zakona o registraciji privrednih i drugih subjekata.

- Jedan od ključnih razloga za donošenje ovog zakona jeste podnormiranost u oblasti registracije privrednih i drugih subjekata, što proizvodi dosta nejasnoća u postupanju, a onda i različitu i nejedinstvenu praksu kao i suprotna tumačenja - rekao je Đeljošaj.

On je ocijenio da će predloženi zakoni rezultirati pozitivnim efektima.

- Koji će omogućiti unapređenje uslova poslovanja, dalje stimulisanje privredne aktivnosti i konkurentnosti, povoljnije poslovno okruženje, čime se dalje podstiče stvaranje novih privrednih subjekata na tržištu i tržišna konkurencija - naveo je Đeljošaj.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 13:48