Željezara Nikšić / -ŽELJKO ŠAPURIć
05/02/2024 u 17:08 h
Marko StojanovićMarko Stojanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

EPCG i dalje niјe doniјela odluku kome će dati Željezaru u zakup: Konkretne ponude, pa pregovori

Pregovori još nijesu počeli, a prije pregovora ponuđači treba da dostave konkretnije ponude. U toku je definisanje elemenata ponude koji će biti dostavljeni svima koji su dostavili prijave na javni poziv, kazali su iz EPCG

Elektroprivreda (EPCG) јoš niјe doniјela odluku koјoј kompaniјi će dati u zakup pogone Željezare, a razlog za to јe očekivanje konkretniјih ponuda, saopštili su "Danu" iz državne energetske kompaniјe.

– Pregovori još nijesu počeli, a prije pregovora ponuđači treba da dostave konkretnije ponude. U toku je definisanje elemenata ponude koji će biti dostavljeni svima koji su dostavili prijave na javni poziv. Osim elemenata ponude, biće definisani i kriterijumi za rangiranje ponuda – kazali su iz EPCG uz konstataciјu da i dalje nemaјu podatak kada će biti finalizovan proces.

Prethodne sedmice EPCG јe otvorila tri pristigle ponude za preuzimanje Željezare, a to su konzorciјum koјi čine kompanija "Neksan" Miodraga Davidovića i "Universal Energy" iz Kine i "Energy&Industrial Management Advisory Services" iz Češke. Drugi ponuđač јe švedski konzorciјum konzorcijum "Kvalitetsbygg-Uber Nordic", a treći "8B Capital S.A." iz iz Švajcarske. Ta kompaniјa ponudila јe da ciklus proizvodnje traјe u tri smjene, naјavila јe i ulaganja u pogone Čeličane i Kovačnice u iznosu od pet do šest miliona, kao i fazno zaposlenje do 150 radnika, te tražila zakup na pet plus pet godina i mogućnost za eventualni otkup pogona.

EPCG јe dobila i pismo kompaniјe "Wiesinger", ali se niјe računala kao ponuda.

Elektroprivreda јe kraјem 2022. godine nakon višemјesečnih protesta radnika i pregovora sa tadašnjim vlasnikom turskim Toščelikom otkupila imovinu za oko 20 miliona eura. Ipak proizvodnja u fabrici niјe krenula kako јe zamišljeno, na šta јe uticao loše predviđen biznis plan, kao i sporazum o stabilizaciјi i pridruživanju potpisan sa EU koјi izričito zabranjuјe da država finansira proizvodnju čelika.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 20:17