/ - FOTO VLADA CG
06/10/2023 u 10:44 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Joković na Svjetskom danu Vranca

Na pomenutoj manifestaciji, učešće je uzelo nekoliko vinarija iz Sjeverne Makedonije, Crne Gore, Srbije, Albanije i Kosova, koje su predstavile više od pedeset vina Vrana

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Vladimir Joković, prisustvovao je manifestaciji “Svjetski dan Vranca”, koja se tradicionalno održava peti put zaredom, u organizaciji udruženja “Vina iz Makedonije”. Obraćajući se prisutnima Joković  je ukazao na snagu sektora vinogradarstva i vinarstva u ovoj zemlji, koji će i dalje u Crnoj Gori imati podršku za razvoj i rast konkuretnosti, te istakao da su dobra saradnja Crne Gore i Makedonije uz adekvatnu promociju, preduslov za osvajanje novih kupaca i potrošača i povećanje izvoza.

Na pomenutoj manifestaciji, učešće je uzelo nekoliko vinarija iz Sjeverne Makedonije, Crne Gore, Srbije, Albanije i Kosova, koje su predstavile više od pedeset vina Vranac.

- Kao što Crna Gora pokazuje svoju otvorenost u odnosu na široku paletu ponude vina iz regiona, naše je očekivanje da sličnu poziciju imaju i naša vina kada nastupaju na regionalnim i širim tržištima, a to je pozicija otvorenosti i ukidanja postojećih I sofisticiranih barijera, takozvanog protekcionizma- kazao je on.

Joković se kratko osvrnuo na vjekovnu tradiciju proizvodnja grožđa i vina.

-  Uzgajanje vinove loze i proizvodnja nekih vrsta vina se u Crnoj Gori temelji na autohtonim sortama zbog čega one i imaju veliki ekonomski značaj. U tom pogledu su Vranac i Kratošija daleko najvažnije i dominantne autohtone sorte za proizvodnju crvenog vina, 70 odsto od cjelokupne proizvodnje u državi pripada upravo sorti Vranac koja direktno predstavlja Crnu Goru kao specifičnu vinsku destinaciju- naveo je on.

Svoje obraćanje zaokružio je porukom da će zajednički rad, stvaranje zajedničke vinske priče i povezivanje vinskih puteva regiona doprinijeti većoj promociji na međunarodnom tržištu.

Ministar poljoprivrede Makedonije, Ljupčo Nikolovski, naveo je da je Ministarstvo uvijek otvoreno za saradnju, te da mjere koje su kreirali tokom svih ovih godina, daju odlične rezultate.

- Za nas kao ministarstvo i vladu, vinogradarstvo i vinarstvo su jedan od najvažnijih sektora. Tokom svih ovih godina, više puta smo to dokazali na djelu, posvećujući ozbiljnu pažnju, kreirajući mjere i politike za podršku i razvoj vinogradarstva i vinske industrije, kao i snažnu domaću i međunarodnu promociju našeg lijepog makedonskog vina- istakao je ministar Nikolovski u svom obraćanju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
01. maj 2024 18:34