/ Јаков Милатовић - IGOR SLJIVANCANIN
17/11/2021 u 15:19 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Одбор одржао консултативно саслушање министра економског развоја

Одбор је одлучио да оцјене и ставове са консултативног саслушања утврди на некој од наредних сједница

На данас одржаној Деветој сједници, Одбор за туризам, пољопривреду, екологију и просторно планирање Скупштине Црне Горе спровео је консултативно саслушање  Јакова Милатовића, министра економског развоја, на тему: „Анализа туристичке сезоне у 2021. години и даљи кораци у правцу развоја туризма у Црној Гори“. Саслушање је спроведено на иницијативу предсједника Одбора, Драгана Краповића.

-Јаков Милатовић, министар економског развоја, говорећи на тему саслушања, истакао је да је туризам у 2020. години доживио велики пад и да су приходи од туризма износили свега 145 милиона еура, што је угрозило функционисање државног трезора и имало велики утицај на јавне финансије. То је био разлог за предузимање активности које су довеле до опоравка туризма у 2021. години. Процјене су да су приходи од туризма били већи од пројектованих 65% у односу на 2019. годину. Очекују се подаци Централне банке за трећи квартал што ће дати релевантне информације о приходима. Истакао је да економски раст условљен опоравком туризма износи 13,4 % и указао да је фокус био на земљама региона, сходно смјерницама релевантних организација у области туризма-наводе у саопштењу из Скупштине.

Додају: "Представио је мјере за опоравак привреде које је Влада реализовала у области туризма и подршку здравственим и просвјетним радницима".

-Упознао је Одбор са траженим подацима сходно информацијама које су добили од МОНСТАТ-а. Истакао је да је током девет мјесеци у укупном туристичком промету (колективни и индивидуални смјештајни капацитети) забиљежен 1.529.811 долазака туриста што је раст од 294,9 % у односу на исти период 2020. године, остварено 9.077.868 ноћења што је раст од 319,62% у односу на 2020. годину и остварење од 68,1% у односу на првих девет мјесеци 2019. године. Упознао је Одбор са плановима Министарства када је у питању туристичка понуда и њена диверзификација, капиталним пројектима, успостављању Фонда за иновације, превентивним здравственим мјерама у циљу сузбијања пандемије ковида-19-наводе у саопштењу.

Додају: "Током расправе постављена су бројна питања и исказани ставови и мишљења. Констатовано је да је туристичка сезона била успјешна и да је Црна Гора и раније била препозната као значајна туристичка дестинација, да је туризам главна привредна грана и важна животна тема".

-Подијељена мишљења су исказана када је у питању: туристичка 2020. година, доступност вакцина и затварање граница, рад Монтенегро Аирлинес-а и То Монтенегра са освртом на број слотова и летова, диверзификација укупне привреде и њен утицај на туризам, потреба креирања конкурентније понуде како у односу на земље ЕУ тако и у односу на земље региона које су цјеновно конкурентније-поручују.

Додају: "Током расправе су изнијети подаци о категоризацији хотела и представљени капитални пројекти у туризму, са посебним освртом на сјеверни регион у посљедњих пет година".

-Постављена су питања везана за: доношење Стратегије развоја туризма и достављање развојних планова од стране локалних самоуправа, утицај програма „Европа сад“ на сектор туризма, сезоналност туристичке понуде и инвестирања у Јадранско-Јонски аутопут, број стамбених јединица у приморском региону, планове за обезбјеђивање одрживог развоја условљеног растом туристичког промета, недодјељивање ваучера за подршку фармацеутима и стоматолозима, јер су и они медицински радници а директно су били изложени опасности, превенцији кажњавања у циљу сузбијања сиве економије, функционисање жичара на скијалиштима, статус скијалишта „Локве“, извођење радова на магистралним путевима током туристичке сезоне, броју туриста на сјеверу Црне Горе и броју остварених ноћења, развој руралног туризма као начина обезбјеђивања егзистенције локалног становништва и спречавања исељавања, увоз хране и неискориштеност пољопривредних потенцијала, издвајања из буџета за консултантске услуге, финансијске ефекте туристичке сезоне, удио туризма у укупним привредним активностима Државе, начин регистровања туриста у транзиту, инспекцијски надзор нерегистрованих смјештајних јединица, организационо питање сектора туризма, обим будућих инвестиција и генерисање нових радних мјеста, упоредне податке за путнике који су допутовали авионом током 2019. и током 2021. године. Коментарисана су емитивна тржишта и платежна моћ гостију, пласман пољопривредних производа, начин превенције заразе вирусом корона, недостатак радне снаге у сектору туризма. Такође, оцијењено је да су потребне додатне активности на превенцији заразе и обезбјеђењу радне снаге. Посебно је наглашено питање које се односи на повећање стопе ПДВ-а и могућност разматрања поновног увођења кризне мјере-наводе у саопштењу.

Одбор је одлучио да оцјене и ставове са консултативног саслушања утврди на некој од наредних сједница.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. maj 2024 05:52