foto: igor šljivančanin / foto: igor šljivančanin
13/06/2024 u 11:24 h
Svetlana ĆetkovićSvetlana Ćetković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Ako Crna Gora plati odštetu od 100 miliona, neko mora u zatvor

Projekat "Montrose" možda je jedna od najvećih prevara koja je zadesila Crnu Goru, kazao je Vasilije Čarapić (PES) na konsultativnom saslušanju povodom arbitražnog postupka u Londonu koji se vodi zbog raskidanja ugovora za projekat na poluostrvu Luštica, koje je održano na sjednici Odbora za turizam.

Zahtjev za arbitražu u februaru je podnijela kompanija DOO "Nortstar", a odštetni zahtjev ide do 100 miliona eura.

Čarapić je rekao da je 2021. godine imao uvid u dokumentaciju o ugovoru o zakupu zemljišta na 90 godina na Luštici, koji je Vlada 2009. godine potpisala sa konzorcijumom "Nortstar" i "Equest Capital Limited Jersey".

Leković: Ukoliko Maljevik doživi sudbinu projekta "Montrose", to će biti katastrofalno po Crnu Goru i Bar

– Nakon što sam uvidio brojne nepravilnosti, dokumentaciju koja se nalazila u Ministarstvu finansija proslijedio sam SDT-u. U SDT-u imaju svaki papir koji se tiče tenderskog postupka, ugovora, aneksa ugovora, zapisnika sa sastanaka određenih operativnih timova i slično. Vjerujem da će to biti jedan od najvećih slučajeva koje će SDT da procesuira kada za to nađu vremena – kazao je Čarapić juče na sjednici odbora.

On je dodao da se iz dokumentacije vidi da je država dala u zakup vrijedno zemljište konzorcijumu koje nije imao osnivački kapital i koji je osnovan tek godinu ranije za potrebe tog tendera. Kao pojedinost koja ukazuje na moguću prevaru iznio je i to da su predstavnici kuvajtske firme koja je 2015. godine kupila udio u "Equest Capital Limited" saopštili da nisu znali od koga su kupili projekat "Montrose".

Ugovor treba da ispita SDT

Ministar turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera Vladimir Martinović je saopštio da u tom ministarstvu ne postoji nijedan dokument koji se tiče ovog slučaja. On je podsjetio da je cijeli postupak vodila Agencija za investicije.

– Ovim slučajem treba da se bavi tužilaštvo. Mi nemamo šta da krijemo. Meni je lično jasno, ali profesionalno ne želim da započinjem neke teme ovdje. Duboko žalim što ovdje danas nisu oni koji su učestvovali u tome – istakao je Martinović.

Ministar Odović smatra da zakonitost i štetnost ovog ugovora treba da budu predmet SDT-a.

On je rekao da je dokumentacija mogla da nestane migracijama iz ministarstva u ministarstvo, ali i zbog njenog preseljenja u SDT.

– Moguće je da su neka lica koja su radila u ministarstvu nedavno počela da rade kod kompanije bliske potpisnici ugovora – kazao je Odović.

– Ali su znali da je pregovore vodio i tog investitora zastupao sin bivšeg ministra Branimira Gvozdenovića, člana DPS-a, koji i danas zastupa taj projekat – istakao je Čarapić.

Po mišljenju Momčila Lekovića (Demokrate), ako se na arbitraži u Londonu utvrdi da je Crna Gora dužna da plati investitoru 100 miliona, neko za takav ugovor mora da ide u zatvor.

On je ukazao da je projekat rađen na netransparentan način i istakao da je došlo vrijeme da se u Crnoj Gori polažu računi za sve nezakonitosti u poslednjih 20 godina.

– Šteta je što članovima ovog odbora za "Montrose" ne odgovoraju bivši premijeri koji su potpisali ugovor, odnosno aneks ugovora – kazao je Leković.

image

Momčilo Leković

FOTO- DEMOKRATE

Saslušanju nisu prisustvovali predstavnici investitora.

Predsjednik Odbora za turizam Dejan Đurović (NSD) rekao je da je Crna Gora pretrpjela štetu samim tim što projekat "Montrose" nije zaživio.

Sve rađeno neplanski

Predsjednik Opštine Herceg Novi Stevan Katić izrazio je sumnju da iza projekta "Montrose" stoje zakulisne radnje. Kako je saopštio, investitori se u Herceg Novom nikad nisu pojavili, a Opština je uvijek pregovarala sa ministrima. Kako je rekao, bez obzira što "Montrose" neće biti izgrađen, drago mu je što će mještani ipak imati neke koristi, kao što su vodovod i put, odnosno infrastruktura za neke buduće turističke projekte.

Predsjednik Opštine Tivat Željko Komnenović kazao je da dijeli zabrinutost kad je ishod arbitraže u pitanju i naglasio da je sve što je rađeno u ovom projektu bilo "haotično, neplanski ili organizovano iz nekih uglova".

On je takođe konstatovao da su infrastrukturni projekti urađeni za ovaj projekat potrebni za dalji razvoj turizma

– To je najveći gubitak za Crnu Goru, jer smo 15 godina proveli u aneksima, dopisivanjima, prepisivanjima – kazao je Đurović i ocijenio da je šteta po Crnu Goru kao turističku destinaciju izvjesna bez obzira da li će država platiti arbitražu ili ne.

Ministar prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine Janko Odović saopštio je da je taj resor nadležan da odabere advokatsku kancelariju koja će nas zastupati i da će javni poziv biti od danas u javnim glasilima.

Zaštitnica imovinsko-pravnih interesa Crne Gore Bojana Ćirović rekla je da Crna Gora ima dobru poziciju za arbitražu jer "s nama je raskinula ugovor DOO "Nortstar", a mi smo potpisali ugovor sa istoimenim konzorcijumom".

Ona je istakla da su država i opštine Herceg Novi i Tivat morale da sprovedu svoj dio ugovora do izvršenja minimalne investicije od 80 miliona, "što se nije dogodilo, pa mi nemamo grešku".

V.d. direktorka Agencije za investicije Snežana Đurović podsjetila je da Agencija sa nadležnostima koje sada ima nije postojala u trenutku zaključenja ugovora 2009. godine.

Oskar Huter (DPS) je kazao da je veoma bitno da ne generalizujemo, nego da personalizujemo vinovnike problema, dok Jovan Subotić (Novska lista) smatra da je cilj bio da investitor naplati odštetu, a ne da se izgradi hotelski kompleks. Damir Gutić (BS) je kazao da ovakvi slučajevi zahtijevaju odgovornost i pažnju svih institucija.

Kako se moglo čuti na sjednici, Unesko je negativno ocijenio HIA studiju koja je bila neohodna za projekat "Montrose", a koju je Uprava za zaštitu kulturnih dobara uradila tek u maju 2021.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
02. jul 2024 03:03