SEPA SEPA / - FOTO: CBCG ILUSTRACIJA
01/07/2024 u 17:53 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

(VIDEO) Crna Gora podnijela zahtjev za pristupanje SEPA: Korak ka jeftinijim i bržim prekograničnim plaćanjima

Centralna banka Crne Gore je danas, u ime države, predala formalni zahtjev za pridruživanje Jedinstvenom području plaćanja u eurima (SEPA), čime je napravljen ključni iskorak ka daljem razvoju i integraciji crnogorskog finansijskog sistema u evropski ekonomski i tržišni prostor.

Članstvo Crne Gore u SEPA, kako objašnjavaju u Centralnoj banci Crne Gore, donijeće brojne pogodnosti za crnogorske građane i privredu, uključujući višestruko smanjenje troškova, skraćenje vremena transakcija i pojednostavljenje prekograničnih plaćanja na evropskom tržištu.

Guvernerka Centralne banke Crne Gore, Irena Radović, nakon potpisivanja zahtjeva za članstvo, istakla je da predaja zahtjeva za SEPA predstavlja istorijski korak.

- Efikasnije upravljanje novčanim tokovima, jednostavnije međunarodno poslovanje i otvaranje novih mogućnosti za trgovinu i investicije su samo neki od benefita pristupanja SEPA - istakla je guvernerka.

Podnošenju formalnog zahtjeva, kao rezultat bliske saradnje i sinergetskog djelovanja Centralne banke Crne Gore i drugih regulatora sa Vladom i Skupštinom Crne Gore, prethodila su značajna postignuća u usaglašavanju regulative sa pravnom tekovinom Evropske unije, te donošenju i efikasnoj primjeni zakona iz oblasti platnih usluga, poslovanja kreditnih institucija, sprečavanja pranja novca, slobodnog kretanja kapitala i zaštite podataka o ličnosti.

- Cilj nam je da Crna Gora postane još atraktivnija destinacija za strane investicije, sa finansijskim sistemom koji je pouzdan, efikasan i potpuno integrisan u evropski okvir. Pristupanje SEPA donijeće konkretne pogodnosti za građane i privredu Crne Gore i dodatno nas približiti krajnjem cilju – punopravnom članstvu u Evropskoj uniji i Evropskom sistemu centralnih banaka - kazala je Radović.

Guvernerka je istakla i da će članstvo u SEPA dati i snažan doprinos razvoju bankarskog sektora, čija će interakcija sa ostalim učesnicima ekonomskog sistema biti podignuta na viši nivo.

SEPA je inicijativa pokrenuta 2008. godine uz podršku Evropske komisije i Evropske centralne banke sa ciljem standardizacije platnih sistema unutar Evrope, povećanja efikasnosti plaćanja i smanjenja troškova transakcija između zemalja članica.

SEPA područje trenutno čini 36 zemalja: sve države članice EU, kao i Velika Britanija, Island, Lihtenštajn, Norveška, Švajcarska, Monako, San Marino, Andora i Vatikan.

Članstvom u SEPA eliminišu se razlike u brzini, troškovima i procesima između nacionalnih i međunarodnih plaćanja. Sistem plaćanja koji primjenjuju članice SEPA omogućiće građanima i kompanijama da plaćanja unutar SEPA područja realizuju u znatno kraćem roku i do šest puta jeftinije u odnosu na trenutne troškove.

Crnogorska preduzeća će članstvom u SEPA dobiti olakšani pristup evropskom tržištu i priliku za širenje poslovanja, povećanje konkurentnosti i inovacija. Učlanjenje u SEPA će pozitivno uticati i na ključne sektore poput turizma i trgovine, kao i na privlačenje stranih direktnih investicija.

Odluku o prijemu Crne Gore u SEPA donosi Evropski savjet za plaćanja (EPC), tijelo nadležno za standardizaciju i unapređenje platnog sistema u Evropi, sa sjedištem u Briselu. EPC će u narednom periodu aktivno razmatrati zahtjev Crne Gore i nakon procjene usklađenosti sa SEPA standardima u saradnji sa Evropskom komisijom, donijeti konačnu odluku o prijemu Crne Gore u članstvo.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
01. jul 2024 18:00