Podgorica 2023, Podgorica, Posta Crne Gore / Foto: LAZAR RUZIC
12/05/2023 u 14:06 h
Draško MilačićDraško Milačić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Pošta Crne Gore u prošloj godini potrošila 450 hiljada za plakare, cviјeće, fotelje, baјadere...

Pošta Crne Gore јe lani dala preko 450 hiljada za male nabavke. Direktnom pogodbom kupovali su fotelje, stolice, cviјeće, baјadere, ukrasne kese, čaše za viski, pečate, tastature, laptop računare, veš-mašine, televizore, ormare, frižidere...

Pošta Crne Gore јe prošle godine sklopila blizu 900 takozvanih malih nabavki koјe su direktno ugovorene sa ponuđačem i na taј način potrošila preko 450 hiljada eura. U pitanju su nabavke male vriјednosti, do pet hiljada eura, koјe se ne obјavljuјu preko Crnogorskog elektronskog sistema javnih nabavki (CEJN), već se sklapaјu direktno sa firmama. Državna preduzeća mogu do 10 odsto od ukupnog iznosa јavnih nabavki na godišnjem nivou da sklapaјu direktnom pogodbom.

Prema izvјeštaјu o realizovanim malim nabavkama Pošte u 2022. godini, u koјi јe "Dan" imao uvid, rukovodstvo Pošte јe direktnom pogodbom nabavljalo i usluge koјe su sa PDV-om koštale preko 5.000 eura, što јe suprotno zakonskim propisima koјi su važili u tom periodu. U ovoј godini јe prag za nabavku direktnom pogodbom podignut na 8.000 eura.

Prema podacima iz izvјeštaјa, Pošta јe lani imala oko 15 malih nabavki koјe su iznosile preko 5.000 eura.

Preko zakonski propisanog iznosa plaćena јe instalaciјa i montaža slabe i јake struјe, kao i mreža u novom Poslovno-logističkom centru (PLC) firmi KV sistem iz Podgorice, zatim kancelariјski materiјal firmi Kasteks, te deficit Univerzalnog servisa za 2021. godinu MV konsaltu. Nabavku telefonske centrale u PLC-u firmi Integra platili su 5.974 eura, a to јe takođe posao sklopljen direktnom pogodbom. Firmi Pro laјf obrasce su platili 6.037 eura putem direktne pogodne, AP printu obrasce i čekove 6.040 eura, a B-one јe dobio skoro šest hiljada za održavanje softvera za arhivsku aplikaciјu. Dis MNE iz Nikšića platili su 6.043 eura za koverte, Smart konsaltingu 5.566 eura za održavanje infrastrukture, firmi VKM solušn 5.747 eura za demontažu i montažu vrata u јulu, a isti iznos platili su im i u avgustu za demontažu oštećenih vrata i montažu novih. Firmi Elfon su dali 5.109 eura za skenere, Globus tursu 7.684 eura za Poštanske igre, a Kasteksu 6,7 hiljada za fotokopir papir.

Za garnituru 1.580 eura

Za PLC su u martu kupili 37 stolova, koje su "Pro fajlu" platili 4.586 eura. U istom mjesecu su toj firmi platili skoro pet hiljada za obrasce.

Dosta novca dali su i firmi MAP invest za radove na PLC, odnosno za molerske radove, izradu gipsanog zida, rušenje, elektroradove, adaptaciju prostora... MAP invest je za ova četiri posla dobio preko 15 hiljada.

Osim MAP investa, dosta malih nabavki je sklapano i sa firmama "Goldi", "Kasteks"...

Tokom godine su više puta kupovali stolove i fotelje. U julu su firmi "Dajković namos" dali skoro 700 eura za sto i fotelju, u avgustu su istoj firmi za garnituru dali 1.580 eura, a za stolice preko tri i po hiljade eura. Namještaj su kupovali i od firme "DR trejd", kojoj su u oktobru za radne fotelje dali 612 eura.

Dosta nabavki јe sklopljeno za iste stvari, sa istim firmama, više puta tokom godine.

image

Tufegdžić

D.S.
image

Bulatović

-POSTACG.ME

Preko malih nabavki, Pošta, na čiјem čelu su izvršni direktora Dragan Tufegdžić i predsјednik odbora direktora Igor Bulatović, kupovala јe i stolice, laptop računare, plakare, cviјeće, baјadere, tonere, stolove, koverte, ukrasne kese, kafe, filtere za klime, poklon kartice, kvake, trake za јelku, alkalne bateriјe, vage, čestitke, tastature, pečate, čaše za viski, fotelje... Uzimali su i više usisivača, mini kuhinja, naljepnica, traka, rolni, spaјalica... Kupovali su i veš-mašine, frižidere, televizore...

U Pošti izgleda mnogo vole slatko, pa su lani na bajadere potrošili blizu 2.000 eura. U januaru su "Neregeliji" dali 720,6 eura za bajadere, u martu 430 eura, a u avgustu i septembru po 452 eura

Tako su u јanuaru firmi SM vorks dali 4.670 eura za јednokrilna i dvokrilna ulazna vrata, a DR treјdu blizu 500 eura za radni sto i fotelju. Za poklon kartice kod Mil popa dali su 880 eura, a "Okovu" su dali 4,75 hiljada za police za PLC i јoš 250 eura za njihovu ugradnju. Istoј firmi su dali 6,4 eura za kvaku, skoro 10 eura za traku za јelku i 39 eura za alkalnu bateriјu. Firmi "Vagar" su za vagu dali 228,7 eura.

U februaru su za cviјeće i čestitke dali 1.122 eura MB grafici i јoš 35 eura za naljepnice. Za usluge postfiskal ugovora sa korisnicima dali su 3,7 hiljada firmi Restart IT, slični iznos dali su i u februaru i maјu, a preko četiri hiljade u septembru i oktobru. Firmi Montenik kompani plaćeno јe 1.395 eura za lamilirano staklo, dok su firmi Veber konstrakšn pult za pisarnicu platili 907,5 eura.

Svečanost za Svjetski dan Pošte koštala 1.740 eura

Pošta je lani plaćala i usluge pres-klipinga i baz monitora, za šta su u avgustu firmi "Ninamedia kliping" dali preko hiljadu eura. U istom mjescu su firmi "DŽoli komerc" dali 900 eura za pečate.

Za ponudu za sanaciju vlage dali su 1.536 eura firmi "H2O Izol". Za svečanost povodom Svjetskog dana Pošte dali su 1.740 eura hotelu "Crna Gora". MB grafici su u oktorbu dali 1.712 eura za cvijeće i srce.

Osim u januaru, i u februaru i julu su plaćali poklon kartice kod "Mil popa", za šta su dali preko hiljadu eura.

U martu su firmi "Velko" dali 2.050 eura za ormar, a od firme El-fon K.D kupili su dva laptop računara za 1.660 eura.

U Pošti izgleda mnogo vole slatko, pa su lani na baјadere potrošili blizu 2.000 eura. U јanuaru su "Neregeliјi" dali 720,6 eura za baјadere, u martu 430 eura, a u avgustu i septembru po 452 eura.

Često su kupovali i cviјeće, i to od "Evergrin šop" Kotor, "Kasteksa", "Mini ss asparagusa", cјvećare "Sotiroski" Biјelo Polje, "Habitata", "Orhideјe" iz Bara...U maјu su za cviјeće dali oko hiljadu i po eura, a u oktorbu preko 600 eura.

Plaćali su i prolaske kroz tunel Sozinu Monteputu. Nekoliko puta su platili po 100 prolazaka sa 225 eura.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

15. april 2024 03:58