/ foto ilustracija
07/04/2022 u 18:24 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Привредна комора: Нови правилник велики непланирани намет за привреду

Они су, како је саопштено из ПКЦГ, позвали да се тај правилник измијени или да се одложи његова примјена

Правилник о програму обуке за стицање основних знања о личној хигијени и мјерама заштите од заразних болести представља бизнис баријеру и непланирани трошак, који кумулативно износи више од милион еура, оцијенили су привредници на састанку у Привредној комори.

Они су, како је саопштено из ПКЦГ, позвали да се тај правилник измијени или да се одложи његова примјена у години коју карактерише неизвјесност проузрокована ковидом и кризом усљед рата у Украјини.

Представници пословне заједнице истакли су да је заштита здравља грађана на првом мјесту и да је свака едукација запослених у том смислу афирмативна, али да у ери дигитализације регулативу треба спроводити на најједноставнији начин и уз најмање трошкова.

Из ПКЦГ су казали да је данашњи састанак о том акту организован са представницима Института за јавно здравље  министарстава здравља и економског развоја и Управе за инспекцијске послове.

Како су навели, правилник прописује програм обуке за стицање основних знања о личној хигијени и мјерама заштите од заразних болести запослених који раде на пословима из дјелатности у објектима под санитарним надзором, и рукују храном у свим фазама њене производње, прераде и дистрибуције.

Из ПКЦГ су рекли да правилник обухвата објекте гдје се производи и рукује храном и она услужује, затим трговине, козметичке салоне, јавно водоснабдијвање.

- Све обуке спроводи ИЈЗ, а трошкови едукације, за које је прописано да сноси послодавац, износе 35 еура по запосленом, који посједује санитарну књижицу, укључујући и сезонске раднике- каже се у саопштењу.

Из ПКЦГ су казали да је едукација прописана Законом о заштити од заразних болести, а прекршајне мјере су прописане у износу од 1,5 хиљада до 20 хиљада еура.

Едукација, како су додали, не искључује трошкове издавања санитарне књижице и љекарских прегледа. Из ПКЦГ су казали да привредници као баријеру виде наведене трошкове едукације, јер представљају велики износ непланираних издатака за ову годину, који се морају одмах уплатити.

Они су истакли да се за веће хотелске групације они крећу око 14 хиљада еура.

Како се наводи, у прехрамбеним трговинским ланцима око 80 одсто запослених има санитарну књижицу, тако да ће за један од већих ланаца трошкови за обуке 1,3 хиљаде запослених са санитарном књижицом издвојити 45,5 хиљада еура.

- Ако се додају запослени у прерађивачкој индустрији у пољопривреди (неки већи прехрамбени произвођачи би требало да издвоје и до 52 хиљаде еура), долази се до цифре од најмање 30 хиљада запослених, потенцијалних полазника обуке, на основу којих послодавци треба унапријед да уплате 1.050.000 еура на жиро рачун ИЈЗ-а- каже се у саопштењу.

Наводи се да привредници приликом попуњавања захтјева за едукацију, морају да приложе уплатницу на којој је унапријед уплаћен износ трошка обуке за све пријављене запослене. На састанку је указано на то да ће захтјев за пријаву на едукацију бити доказ да привредник није у прекршају.

Из ПКЦГ су рекли да то значи да су привредници дужни да одмах уплате трошкове едукације за све запослене, иако обука није одржана и не знајући се када ће доћи на ред да је похађају и да ли ће пријављени запослени уопште радити код тог послодавца.

- За њих су упитни и вријеме и динамика одржавања обука са обзиром на ограничене капацитете ИЈЗ-а када је у питању број упослених у тој институцији- каже се у саопштењу.

То је, како се наводи, посебно важно у вријеме припреме и одржавања саме сезоне, због хроничног недостатка радне снаге, па ће бити проблем одвојити вријеме за полазнике обуке које трају 16 сати. Из ПКЦГ су рекли да сертификат који се добија након обуке гласи и на послодавца и на запослене и имаће QР код који ће онемогућити његове злоупотребе.

- Постављано је питање да ли због интензивне флуктуације сезонских радника други послодавац треба да плаћа обуку раднику који ће можда напустити посао- каже се у саопштењу.

Наводи се да је на састанку, као једно од рјешења, привреда кандидовала могућност да се уведе институт одговорног лица, које би било дужно да одслуша обуку, можда и да положи тест и стечена знања пренесе запосленима у предузећу.

Из ПКЦГ су рекли да би о томе био дужан да води уредну евиденцију, кад је, коме, на које теме држао предавање. Како су навели из ПКЦГ, као једно од рјешење се предложило и организација онлајн обука, чиме би се значајно смањили трошкови едукације.

Из ПКЦГ су додали да су понудили своје капацитете за реализацију таквих обука и снимање туторијала.

Привредници су указали и да је неопходно да се узме у обзир то да бројни привредници послују са храном у складу са ХАЦЦП системом и поштујући стандарде квалитета, и да је за остале привреднике на снази Водич за добру хигијенску праксу у пословању са храном који је урађен на основу Закона о безбиједности хране.

На састанку је констатовано да је у правилнику било потребно направити изузеће за особе које су завршиле средњошколско стручно образовање у програмима образовања за прехрамбено-прерађивачка занимања и угоститељска занимања, јер се сматра да они имају усвојена потребна знања за рад у свим дјелатностима које покрива правилник.

Како су саопштили из ПКЦГ, на састанку је предложено да се формира радна група која ће унаприједити правилник како би се осигурала његова несметана примјена у пракси и пруже сугестије у вези са измјеном члана 23 Закона о заштити од заразних болести.

Они су казали да ће Министарство здравља узети у обзир све примједбе и сугестије и размотрити могућности да се измјени регулатива у мјери могућег.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. maj 2024 11:48