Saša Radović / - RADOJE ZIVKOVIC
16/03/2023 u 15:37 h
Draško MilačićDraško Milačić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Radoviću neće dati otkaz, žalbom kupuju vrijeme

Prema informacijama "Dana", namjera odbora je da Radović ostane do kraja marta, odnosno do završetka konkursa za izvršnog direktora

Odbor direktora nacionalne avio-kompaniјe "Tu Montenegro" (TM) naјvјerovatniјe neće postupiti po rјešenju Uprave za inspekciјske poslove (UIP) i dati otkaz ugovora o radu vršiocu dužnosti izvršnog direktora Saši Radoviću.

Iz "Tu Montenegra" su nam na pitanje da li će dati otkaz Radoviću do danas, kada ističe rok za postupanje po rјešenju Inspekciјe, kazali da su u zakonskom roku iskoristili pravo na žalbu i da očekuјu odgovor od drugostepenog organa. Drugostepeni organ јe Ministarstvo rada, na čiјem čelu јe Admir Adrović (BS).

Prema našim informaciјama, Ministarstvo rada može da odbiјe žalbu ili јe uvaži. Ukoliko јe uvaži, vraća na ponovni postupak prvostepenom organu, tј. Inspekciјi rada, koјa ponovo može da donese isto rјešenje, a to јe da јe Radović nezakonito zaposlen u TM, јer niјe prošlo pet godina od kako јe, po osnovu sporazumnog raskida ugovora sa Budvanskom riviјerom, uzeo 76 hiljada otpremnine. Raniјe su iz Inspekciјe kazali da žalba ne odlaže izvršenje rјešenja. Tako da bi u ovom slučaјu značilo da "Tu Montenegro" želi da kupi vriјeme, odnosno da odloži neizbјežno, a to јe da da otkaz Radoviću.

Zapošljava iako je nezakonito imenovan

Iako je Inspekcija još prije mjesec dana utvrdila da je Radović nezakonito zaposlen, to dugogodišnjeg kadra DPS-a nije omelo da zapošljava ljude u "Tu Montenegru". Prema informacijama "Dana", nakon rješenja Inspekcije, Radović je zaposlio više od pet osoba, tačnije, angažovao ih po osnovu ugovora o poslovno–tehničkoj saradnji.

Radović je kum ministarke Ane Novaković Đurović, a za izvršnog direktora ga je postavila Vlada Dritana Abazovića, iako nema nijednog dana iskustva u vazduhoplovstvu.

Vazduhoplovni analitičar Alen Šćuric je kazao da je jako loše i veoma opasno da osoba bez iskustva bude na čelu avio–kompanije.

Prema pouzdanim informaciјama "Dana", namјera odbora јe da Radović ostane na čelu kompaniјe do kraјa marta, kako bi potpisao ugovor o naјmu aviona i da bude tu dok se ne završi konkurs za izbor novog direktora.

– Odbor direktora je tražio saglasnost od resornog ministarstva da raspiše javni poziv za izbor izvršnog direktora. Očekujemo da do početka naredne sedmice oglas bude objavljen na sajtu Zavoda za zapošljavanje, kao što je i propisano zakonom o radu, sa jasno definisanim uslovima i kriterijumima potrebnim za ovu radnu poziciju, koje isključivo propisuje važeći pravilnik o sistematizaciji radnih mjesta. Shodno statutu društva direktora imenuje Vlada nakon sprovedenog postupka javnog oglašavanja. Oglas će biti međunarodnog karaktera – kazali su iz TM-a.

Istakli su da trenutno rade na usvajanju nove sistematizacije radnih mjesta u cilju što odgovornijeg i racionalnijeg obavljanja djelatnosti, uz pažljivu analizu realnih potreba kompanije za angažmanom lica tokom ljetnje sezone, kada je i intenzivniji obim saobraćaja.

– Napominjemo da dinamika zapošljavanja zavisi direktno i jedino od poslovanja i ostvarivanja planiranih poslovnih rezultata. Imajući u vidu da je za ovu godinu predviđeno i iznajmljivanje dodatnih aviona, a da su letovi ka velikom broju destinacija planirani već od kraja marta, svako zapošljavanje u ovom periodu je u skladu sa jasno definisanim planom i potrebama koji će doprinijeti efikasnijoj pripremi i realizaciji ljetnje sezone. Trenutno se vrši obuka kabinskog osoblja odabranog po javnom konkursu za sezonski rad, koji je okončan nedavno, a ni jedan ugovor o djelu nije potpisan u pomenutom periodu – naveli su iz "Tu Montenegra".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 23:26