/ - FOTO: CAR GIRL, UNSPLASH - EURO
11/06/2024 u 15:06 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Sindikat prosvjete: Pripremili smo primjedbe na ponuđeni Nacrt Zakona o zaradama

Iz Sindikata prosvjete saopštili su da ukoliko bi se koeficijenti određivali uredbom Vlade, a dodaci ili dio dodataka na zaradu ostao u Granskom kolektivnom ugovoru za oblast prosvjete, to bi samo komplikovalo posao obračunskim radnicima i sekretarima u ustanovama prilikom tumačenja i obračuna zarada.

- Vlada Crne Gore je otpočela rad na izmjenama i dopunama Zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru. Formirana je radna grupa, čiji su članovi predstavnici pojedinih sindikata, pa i Sindikata prosvjete Crne Gore. Dobili smo Nacrt Zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru, koji su sačinili predstavnici Ministarstva finansija, uz podršku Svjetske banke. Na radnom sastanku, održanom 30. 5. 2024. godine, tokom kojeg je bila prezentacija nacrta Zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru, svi sindikati su iznijeli svoja mišljenja na ponuđenu verziju, koja su, uglavnom, negativna. Sindikat prosvjete Crne Gore se oštro usprotivio pojedinim rješenjima - navode iz Sindikata prosvjete.

Ministarstvo finansija: Nema smanjenja plata prosvjetarima

Dodaju da ponuđenim rješenjem je predviđeno da Vlada, ubuduće,  kroz uredbe, propisuje visinu obračunskih koeficijenata za utvrđivanje zarada, i da sama, bez učešća sindikata, odlučuje o visini naših zarada.

Božović: Sindikat prosvjete prihvatio predlog Vlade, od sjutra redovna nastava

- O povećanjima, ali i o smanjenjima. Takođe, ponuđenim nacrtom Zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru nijesu predviđeni nikakvi dodaci koje zaposleni u prosvjeti imaju. U najkraćem: Ovakvim Nacrtom Zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru se sindikatima umanjuje moć pregovaranja u dijelu koji se odnosi na zarade, što nije u duhu kolektivnog pregovaranja i socijalnog dijaloga. Vlada ne treba da se plaši snage sindikata, već da, kroz zajedničko djelovanje, pronalazimo načine da zaposleni budu stimulisani i motivisani da na radnom mjestu ostvaruju maksimalne učinke. Ovakvim rješenjima, posebno u članovima 5 i 14 ponuđenog Nacrta se obesmišljava socijalni dijalog i značaj sindikata tokom pregovora. Radnici bi tada zavisili samo od odluka i stavova Vlade, što je nedopustivo - pojašnjavaju oni.

Dodaju da članovima 17 i 20 se ne predviđaju nikakvi dodaci zaposlenima u prosvjeti, što bi njihove zarade umanjilo čak  i do 30%.

-  Prosvjetni radnici bi izgubili dodatke koji u kolektivnom ugovoru za oblast prosvjete postoje više od 30 godina, i koji do sada nikada nijesu bili upitni. Ukoliko bi se koeficijenti određivali uredbom Vlade, a dodaci ili dio dodataka na zaradu ostao u Granskom kolektivnom ugovoru za oblast prosvjete, to bi samo komplikovalo posao obračunskim radnicima i sekretarima u ustanovama prilikom tumačenja i obračuna zarada. Kako su se pojavila netačna  i tendenciozna tumačenja nekih pojedinaca, bivših članova sindikata i bivših političara, da će prosvjetnim radnicima zarade novim Zakonom biti manje i do 30%, i da je Sindikat prosvjete Crne Gore već pristao na to, obavještavamo vas da je to apsolutno netačno. Pripremili smo primjedbe na ponuđeni Nacrt, koje ćemo do kraja tekuće sedmice poslati Ministarstvu finansija. Naravno, Glavni odbor i rukovodstvo Sindikata prosvjete Crne Gore neće pristati na ustupke koji bi umanjili tekovine prosvjetnih radnika, koje smo mukotrpno, decenijama unazad, sticali - zaključuju u saopštenju.

Dodaju da oOsvim narednim koracima će prosvjetna, a i ostala javnost, biti blagovremeno obaviještena.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
20. jun 2024 12:47