/ - ФОТО: UNSPLASH
24/01/2022 u 14:45 h
Žana BojanićŽana Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Мермерна плоча усмртила радника: Оптужени за дјела против сигурности

Тиме су изазвали опасност за живот и тијело људи, наведено је оптужницом

Руски држављанин С.Н., по занимању грађевинац, и црногорски држављанин М.Л., по занимању економиста, наћи ће се пред Основним судом јер су оптужени за кривично дјело тешка дјела против опште сигурности. Током извлачења мермерних плоча страдао је тада радник Д.М.

- Усљед невршења ових обавеза омогућено радницима Б.П., А.К., и оштећеном Д.М., који нису били обучени за конкретни посао да без надзора и посебних упутстава непрописно врше ручно одвајање пет мермерних плоча како би их пренијели на обраду, иако је прописано да се врше појединачни пренос, усљед чега је дошло до пуцања тих плоча а затим и пада. При чему је оштећени захваћен плочом пао и задобио тјелесне повреде усљед којих повреда је наступила смрт- наведено је оптужницом.

Наиме, дана 24. августа 2018.године, око 23,00 часова у Даниловграду, у мјесту Ј., у фабрици за прераду камен, окривљени С.Н., као извршни директор, а окривљени М.Л., као пословођа, свјесни да својим радњама могу учинити дјело али су олако држали да до тога неће доћи, нијесу поступали по прописима и техничким правилима о мјерама заштите на раду.

- Тиме су изазвали опасност за живот и тијело људи. Окривљени С.Н., супротно чл. 7 Општег правилника о хигијенским и техничким заштитним мјерама при раду и чл. 14 и 18 Закона о заштити и здрављу на раду није обезбиједио да сва запослена лица буду упозната са опасностима њиховог рада, да се опасни радови могу повјерити само оспособљеним и искусним лицима, као и није обезбједио међусобни споразум радника имајући у виду да се предметни посао обављао са учешћем више радника и гдје је за сигурност таквог рада био потребан међусобни споразум, није обезбједио мјере заштите у складу са законом, није обезбједио мјере заштите и здравља на раду и одредио једно лице које би вршило руководство и надзор над таквим радом- навела је потврђеном оптужницом тужитељка ОДТ у Подгорици Слађана Шпањевић Волков.

Како је наведено, и окривљени Л.М. је поступио супротно члану 7 Општег правилника о хигијенским и техничким заштитним мјерама при раду и чл.14 и 18 Закона о заштити и здрављу на раду.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
16. april 2024 21:36