Milović u Bratislavi / - IGOR SLJIVANCANIN
19/04/2024 u 13:43 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Milović: Snažna podrška Slovačke procesu reforme crnogorskog pravosuđa i dobijanja IBAR-a

Ministar pravde Andrej Milović razgovarao je u Bratislavi sa ministrom pravde Slovačke, Borisom Suskom, o ključnim zadacima iz pristupnih poglavlja 23 i 24 i o započetim sveobuhvatim reformama crnogorskog pravosuđa.

Slovački ministar je istakao snažnu podršku njegove zemlje Crnoj Gori za ulazak u EU i naglasio da bi njen uspjeh bio snažan podstrek i za ostale zemlje regiona da vjeruju u svoju evropsku perspektivu i da ispune sve uslove, kako bi dobile svoju zvezdicu na zastavi EU.

Kada je riječ o dijelu evropske agende koji se odnosi na pravosuđe i vladavinu prava, ministar Susko je posebno pohvalio učinak Ministarstva pravde i izrazio spremnost Slovačke da Crnoj Gori pruži bezrezervnu pomoć i podršku u procesu pridruživanja EU.

Zahvaljujući se slovačkom kolegi na tradicionalnoj i prijateljskoj podršci Crnoj Gori, ministar Milović je istakao dva ključna prioriteta Ministarstva pravde.

- Prvi je sveobuhvatna reforma pravosudnog sistema kroz temeljne izmjene postojećih i usvajanje novih zakona, dok se drugi odnosi na unapređenje i stvaranje pravosudne infrastrukture, prostornih i tehničkih uslova za efikasan i kvalitetan rad pravosudnih institucija. Bez toga, naglasio je ministar Milović, Crna Gora ne može postati sastavni i neodvojivi dio zajednice sređenih država EU. Naglasak ministra bio je na implementaciji seta ključnih zakona koji će dalje unaprijediti pravosudni sistem zemlje, kao i na Strategiji reforme pravosuđa 2024-2027 koja predstavlja strateški dokument razvijen sa ciljem da se obezbijedi reformski kontinuitet zasnovan na dugoročnom planiranju, saopšteno je iz Ministarstva pravde.

image

Milović u Bratislavi

- IGOR SLJIVANCANIN
image

Milović u Bratislavi

- IGOR SLJIVANCANIN

Milović je slovačkom kolegi pojasnio da Crna Gora za vrijeme belgijskog predsjedavanja Savjetom Evropske unije očekuje usvajanje Izvještaja o ispunjenosti privremenih mjerila (IBAR), te da u tom cilju posebna pažnja Ministarstva pravde u ovom periodu posvećena izmjenama Zakonika o krivičnom postupku i Krivičnog zakonika, te Zakonu o državnom tužilaštvu, Zakonu o Specijalnom državnom tužilaštvu, Zakonu o sudskom savjetu i sudijama, Zakonu o oduzimanju imovinske koristi stečene kriminalnom djelatnošću, Zakonu o sprječavanju korupcije, koji su ključni za poglavlje 23. Osim navedenog, kao jedan od najvažnijih planova, istaknuta je priprema okvira za formiranje Specijalnog suda za borbu protiv organizovanog kriminala, visoke korupcije i ratnih zločina.

Milović – Hadžiju: Finalizovati tri bilateralna ugovora za bolju pravosudnu saradnju

Ministar Milović prezentovao je slovačkom kolegi aktivnosti i rad crnogorskog Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) koje je posebno pohvalio, pojašnjavajući da rezultati te institucije nedvosmisleno svjedoče da je Crna Gora odlučna da se efikasno bori protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Ministri Milović i Susko su se saglasili da je svaki susret predstavnika zemalja koje su partneri i imaju prijateljske odnose, prilika da se to savezništvo ojača i potvrdi.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 06:15