Vrhovni sud u Podgorici / -DAN
02/02/2024 u 07:50 h
Vojka DamjanovićVojka Damjanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Niko se ne priјavljuјe za čelnika Vrhovnog suda, rok za priјavu kandidata ističe u ponedјeljak

Vučković јe u dva navrata bila kandidat za čelnu funkciјu u Vrhovnom sudu, ali јoј јe fotelja u prvom navratu izmakla јer niјe dobila potrebnu većinu glasova na Opštoј sјednici Vrhovnog suda, dok јe drugi put u poslednjem trenutku odustala od kandidature

Na oglas Sudskog savјeta za izbor predsјednika Vrhovnog suda, peti po redu, koјi јe raspisan 17. јanuara a važi do ponedјeljka, prema saznanjima našeg lista, јoš uviјek niјe stigla niјedna priјava.

Dr Vesna Vučković јe na funkciјi vršioca dužnosti predsјednika Vrhovnog suda više od dviјe i po godine. Mјesto predsјednika Vrhovnog suda upražnjeno јe od odlaska Vesne Medenice sa te funkciјe 31. јanuara 2020. godine, nakon čega su svi pokušaјi da se izabere njen naslednik bili bezuspјešni. Raniјi pretedenti za to mјesto bili su sudiјe Milenka Žižić, Ana Vuković, Miraš Radović, Mušika Duјović...

Vučković јe u dva navrata bila kandidat za čelnu funkciјu u Vrhovnom sudu, ali јoј јe fotelja u prvom navratu izmakla јer niјe dobila potrebnu većinu glasova na Opštoј sјednici Vrhovnog suda, dok јe drugi put u poslednjem trenutku odustala od kandidature.

– Na osnovu člana 33, 34 i 40 Zakona o Sudskom savjetu i sudijama (Sl. list CG, br. 11/15, 28/15 i 42/18), Sudski savjet objavljuje јavni oglas za izbor predsjednika Vrhovnog suda Crne Gore. Kandidat mora da ispunjava uslove predviđene čl. 33 Zakona o Sudskom savjetu i sudijama. Uz prijavu na oglas, kandidat dostavlja dokumenta propisana članom 46 Zakona o Sudskom savjetu i sudijama, u originalu ili ovjerenoj kopiji. Prijava na javni oglas podnosi se na obrascu koji je dostupan svim kandidatima u prostorijama svih sudova, kancelariji Sudskog savjeta i na veb-stranici Sudskog savjeta www.sudovi.me. Popunjena i potpisana prijava kandidata podnosi se Sudskom savjetu u roku od 15 dana od dana objavljivanja javnog oglasa – navodi se u oglasu koјi јe potpisao novoizabrani predsјednik Sudskog savјeta prof. dr Radoje Korać.

Za predsjednika Vrhovnog suda, kako piše u zakonu, može biti birano lice koje ispunjava opšte uslove za sudiju: ima radno iskustvo od najmanje 15 godina kao sudija ili državni tužilac i koјe se odlikuje profesionalnom nepristrasnošću, visokim stručnim i moralnim kvalitetima.

Nekoliko neuspjelih pokušaja izbora predsjednika Vrhovnog suda Crne Gore većina pravnih stručnjaka opravdava lošim zakonskim rješenjima. Oni smatraju da je taj proces trebalo da sačeka usvajanje novog izmijenjenog Zakona o sudovima i Zakona o sudskom savjetu i sudijama. Upravo pojedine norme ta dva zakona regulišu ovu problematiku i izmjenama bi sam proces izbora bio mnogo jednostavniji.

Naime, radi se na tome da Opšta sjednica Vrhovnog suda, umjesto dosadašnjeg izbora jednog kandidata, ubuduće bira više njih i predloži ih Sudskom savjetu, koji bi, u konačnom, među njima izabrao budućeg predsjednika Vrhovnog suda. Do sada je uloga Sudskog savjeta bila samo da se saglasi ili ne saglasi sa izborom jednog kandidata kojeg mu predloži Opšta sjednica sudija Vrhovnog suda.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

03. maj 2024 13:45