Cetinje - uviđaj 20.6.2024. / - FOTO: ŽELJKA BOJANIć/PORTAL DAN
23/06/2024 u 11:46 h
Željka BojanićŽeljka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Obračun klanova - eksploziv za svako treće ubistvo: Najteži zločin za istragu, izvršioci sa Cetinja dva koraka ispred policije

Uprava policije Crne Gore i dalje sprovodi intenzivnu istragu povdom ubistva Dragana Roganovića i Petra Kaluđerovića, koji su stradali 20. juna na Cetinju u napadu eksplozivom.

Prema podacima struke, svako treće ubistvo u obračunu kriminalnih grupa izvršeno je eksplozivom. To je ujedno i jedan od najtežih zločina za istragu, zbog same činjenice da eksplozija uništava dosta tragova.

O tome detaljnije u razgovoru za portal Dan govori profesor i kriminolog Velimir Rakočević.

image

Velimir Rakočević

FOTO: Lazar Ružić

- Podaci ukazuju da je svako treće ubistvo u obračunu kriminalnih klanova izvršeno korišćenjem eksplozivnih naprava što dovoljno govori o vrlo visokom učešću ovog sredstva izvršenja u realizaciji najtežih kriminalnih aktivnosti iz čega se može zaključiti da smo u samom vrhu na globalnom nivou -  kazao je Rakočević u odgovoru na pitanje portala Dan.

(VIDEO) Radović o eksploziji na Cetinju: Ovo je crvena linija, angažovali smo sva sredstva

On je dodao da kao što smo  među vodećim državama po obimu krijumčarenja droga i oružja, slična situacija je i sa eksplozivim napravama, odnosno njihovim djelovima koji se još uvijek ilegalno transportuju južnim krakom Balkanske rute.

Rakočević naglašava da treba istaći da je svako neovlašćeno pravljenje eksploziva krivično djelo, odnosno grubo kršenje Krivičnog zakonika.

- Danas su sredstva za izradu eksploziva vrlo jeftina i dostupna i mogu se pojedini djelovi naći u svakoj drogeriji. Za izradu eksploziva veće razorne moći potrebno je obučeno lice. Osoba koja namjerava da napravi eksploziv mora znati principe rada eksplozivnoih materija koje oksidiraju ili sadrže kiseonik. Nakon njihovog miješanja dolazi do hemijske reakcije koju učinilac mora da predvidi - kazao je kriminolog.

image

Uviđaj na Cetinju - 20-6-2024.

FOTO: Željka Bojanić

Na pitanje da li su djelovi za takvu napravu lako dostupni Rakočević navodi da tehniku pravljenja eksplozivnih naprava ne bi smjeli iznositi u javnost zbog mogućnosti zloupotrebe.

Slučaj sa Cetinja: "Potpunio nov način izvršenja ubistva"

U napadu koji je izvršen na Cetinju, eksplozivna naprava je bila zakačena za drvo, jer su žrtve koristile blindirano vozilo. Prema podacima istrage, aktivirana je u trenutku kada su se žrtve nalazile pored vozila.

Kriminolog Velimir Rakočević smatra da je ovo nov način izvršenja ovog teškog krivičnog djela.

- Ovo je potpuno novi način izvršenja od strane učinilaca koji su očigledno pažljivo isplanirali zločin, pa znajući da mete imaju blindirano vozilo pribjegli su aktiviranju eksploziva prije ulaska  ili nakon izlaska žrtava iz vozila. Treba biti realan i reći du su kriminalci u ovom slučaju bili najmanje dva koraka ispred policije i čak da je služba posjedovala kriminalistički relevantne informacije pitanje je da li bi uspjela da spriječi zločin - zaključuje Rakočević.

- Djelovi su kao što sam rekao lako dostupni naročito barut, fitilj, papir, lijepak i slično -  dodaje on.

(VIDEO) Milošević: Roganović preminuo u cetinjskoj bolnici, Jovanoviću se bore za život

Istrage ubistava koja su izvršena aktiviranjem eksplozivnih naprava su izuzetno teške za policiju jer eksplozija uništava mnoge tragove. Međutim, ni jedan zločin nije "savršen", pa ni ovaj i intenzivnim radom policije i tužilaštva izvršioci mogu biti privedeni pravdi.

- Ovo su krivična djela ubjedljivo najteža za otkrivanje imajući u vidu da ovaj način izvršenja osigurava bezbjednost učiniocu  koji se nalazi na sigurnom odstojanju od mjesta izvršenja. Prilikom aktiviranja naprave dolazi do uništenja velikog broja tragova i sve to otežava istragu. Pa ipak, učinioci zločina trebaju zunati da i kod ovog naćina izvršenja ostaje dovoljno tragova da se mogu identifikovati i privesti pravdi. Stoga je bolje da se ne zavaravaju da neće biti otkriveni i da je za njihovo dobro da što prije odustanu od kriminalnog nauma -  naglašava Rakočević.

(VIDEO) Detalji istrage: Eksploziv zakačili za drvo, žrtve se nalazile pored blindiranog vozila

Pri izvršenju krivičnog djela aktiviranjem epsloziva sa određene udaljenosti, prema navodima struke, olakšava izvršiocima bjekstvo.

- Jednom ili više učinilaca ovog zločina mogućnosti bjekstva su značajno olakšane zbog toga što su imali dovoljno vremena da isplaniraju i realizuju izvlačenje sa primarnog lica mjesta znatno prije nego što policija blokira uže i šire mjesto zločina. Kriminalna organizacija prilikom izvršenja ovih zločina sve pažljivo isplanira i ništa ne prepušta slučaju, znajući da ukoliko bilo ko u kriminalnom lancu bude uhapšen u blizini lica mjesta biće razotkrivena cijela kriminalna mreža - zaključuje Rakočević.

U toku opsežna istraga Uprave policije i tužilaštva

Uprava policije Crne Gore povodom pomenutog zločina koji je izvršen na Cetinju, sprovodi intenzivnu i opsežnu akicju.

Tako je nastavljeno i sa pretresima i kontrolom operativno interesantnih lica. Juče su pretresi izvršeni na primorju.

Aleksandar Radović, v.d. direktora Uprave policije, saopštio je na vanrednoj konferenciji, održanoj 20.juna nakon uviđaja na Cetinju,  da je ovo crvena linija i da su angaživana sva raspoloživa sredstva.

- Cijeli tok događaja daje sjenku na dobre rezultate koje je policija imala. Isporučili smo konkretne rezultate, međutim danas vidim da oni moraju biti još bolji. Naložio sam angažovanje kompletnog sastava, sa svim raspoloživim ljudstvom koje imamo.Crna Gora sebi ne može da dozvoli ni jednu slučajnu  žrtvu - naglasio je tada Radović.

V.D. pomoćnika direktora za Sektor za borbu protiv kriminala Lazar Šćepanović tada je saopštio da je eksplozivna naprava bila postavljena na sedam metara visine i da su žrtve praćene.

On je pojasnio da je eksplozivno dejstvo naprave bilo usmjereno ka pravcu četiri lica koja su izlazila iz teretane i da je sa određene udaljenosti naprava, kako se sumnja, putem daljinskog i aktivirana.

 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
28. jun 2024 12:15