Miloš Ostojić / - FACEBOOK
12/07/2024 u 13:44 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Potvrđena presuda protiv Ostojića za izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje

Apelacioni sud Crne Gore saopštio je da je potvrđena presuda Višeg suda u podgorici za krivično djelo izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje.

Radi se o presudi kojom je ranije bivši predsjednik Revizorskog odbora Luke Bar Miloš Ostojić (37) osuđen  na pola godine kućnog zatvora jer je u dva navrata prošle godine objavama na društvenim mrežama javno podsticao na nasilje i mržnju na osnovu religije i nacionalne pripadnosti.

- Apelacioni sud Crne Gore je dana 05.07.2024.godine donio presudu kojom je odbio kao neosnovane žalbe Višeg državnog tužilaštva u Podgorici i branioca optuženog Miloša Ostojića i potvrdio presudu Višeg suda u Podgorici K.br. 101/23 od 28.03.2024.godine. Time je postala pravnosnažna presuda kojom je optuženi Miloš Ostojić oglašen krivim zbog krivičnog djela izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje i osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 6 mjeseci koju će izdržavati u prostorijama u kojima stanuje - navode u saopštenju Apelacionog suda.

Ostoјiću pola godine kućnog zatvora zbog izazivanja vjerske i nacionalne mržnje

Dodaju da protiv prvostepene presude žalbu je izjavilo Više državno tužilaštvo u Podgorici sa predlogom da se presuda ukine i predmet vrati prvostepenom sudu na ponovno suđenje i branilac optuženog, koji je predložio da se prvostepena presuda preinači ili ukine.

- Prema ocjeni Apelacionog suda Crne Gore žalbe su neosnovane. U presudi se navodi da je prvostepeni sud u zakonito sprovedenom postupku do izvjesnosti utvrdio sve činjenice potrebne za pravilnu ocjenu postojanja djela i krivice optuženog. Navedeno je da po ocjeni prvostepenog suda, što prihvata i drugostepeni sud, izražavanje optuženog koji je na javno dostupnim profilima društvenih mreža, podsticao na mržnju prema pripadnicima islamske religije i prema narodu bošnjačke nacionalne pripadnosti, neodređen broj lica, ne može biti zaštićeno pravom na slobodu izražavanja, jer samo pravo na slobodu izražavanja nije apsolutno pravo i podliježe ograničenjima iz člana 10 stav 2 Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda i člana 47 stav 2 Ustava Crne Gore. Ocijenjeno je da je u konkretnom slučaju miješanje države kroz izricanje krivične sankcije bilo predviđeno zakonom, preduzeto u cilju ostvarenja legitimnog cilja i neophodno u demokratskom društvu kako bi se spriječilo javno podsticanje drugih na mržnju neodređenog broja lica - stav je Apelacionog suda.

Presuda sa detaljnim obrazloženjem biće objavljena na sajtu Apelacionog suda Crne Gore.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
15. septembar 2024 06:01