Спушки затвор / IVAN PETROVIC-IPE
16/04/2022 u 08:30 h
Bojana BožovićBojana Božović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Препорука омбудсмана: Омогућити осуђенима чешће видео-позиве са породицом

Заштитник је тражио од Управе за извршење кривичних санкција појашњење о трајању посјета, а добио је одговор да се посјете затвореника реализују у складу са поштовањем епидемиолошких мјера

Заштитник људских права и слобода дао je препоруку УИКС-у да се свим затвореним лицима, док трају рестрикције у погледу временског ограничења посјета, омогући учесталији контакт са члановима најуже породице посредством телекомуникационих технологија – апликације Viber, Whats up, Scype. Препорука је услиједила нако обраћања групе осуђеника из Ц одјељења затвора у Спужу, у којем наводе да затвореници са дугим казнама проводе врло мало времена са породицом у породичној посјети.

Наиме, затвореници су се жалили да им је вријеме посјета краће него раније, а то вријеме, како су истакли, даје им мотивацију за живот. Сходно томе, заштитник је тражио од Управе за извршење кривичних санкција појашњење о трајању посјета, а добио је одговор да се посјете реализују у складу са поштовањем епидемиолошких мјера у циљу очувања здравља затвореника.

– Прописано је да затвореник има право на посјету од стране брачног или ванбрачног партнера, дјеце, родитеља, браће, сестара и тазбинског сродника у првом степену сродства, које је означио приликом пријема на издржавање казне затвора или казне дуготрајног затвора, два пут мјесечно, у трајању од два часа, а да та лица могу посјетити затвореника у групи по троје, при чему се у тај број не убрајају малољетна дјеца. Затворенику се може дозволити и ванредна посјета лица по одобрењу лица које руководи затвором једном мјесечно, у трајању од 30 минута, у групи по двоје – навели су из УИКС-а и додали да закон прописује и право на породичну посјету од стране брачног или ванбрачног партнера и дјеце која се обавља у посебној, за то намијењеној просторији, без надзора, једном мјесечно у трајању од три часа.

Из УИКС-а подсјећају да је због епидемиолошких прилика редуковани број посјета, вријеме трајања посјете и број посјетилаца, што је омбудсман уважио као неспорну чињеницу.

– Сматрамо да је у околностима забране односно ограничења трајања посјета неопходно да чланови најуже породице и дјеца наставе остваривати своје право на контакт с затвореником/родитељем на друге начине, путем дигиталних уређене/телефона, те да се што више користи могућност телефонирања и видео+контакта дјетета с родитељем – наводи се у мишљењу заштитника.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 00:03