ILUSTRACIJA/ VISI SUD PRIVODJENJE - NENAD MANDIC / - ILUSTRACIJA/ VISI SUD PRIVODJENJE - NENAD MANDIC
19/03/2024 u 14:21 h
Željka BojanićŽeljka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Suđenje Popoviću: "Istraga vođena na ekstremno nezakonit način, netačni podaci o prikupljenim dokazima"

U podgoričkom Višem sudu, izvođenjem pisanih dokaza, nastavljeno je danas suđenje u ponovljenom postupku optuženom Srđanu Popoviću za ubistvo Gorana Đuričkovića. Postupak vodi sudija Katarina Palaica, dok su u tom sudskom vijeću i sudije Ivan Perović i Snežana Dragojević. Optužnicu zastupa Viša državna tužiteljka Irena Burić.

Na prethodnom ročištu, koje je održano 5.marta, konstatovano je da je pravosnažnim rješenjem Vanraspravnog vijeća Višeg suda u Podgorici, dozvoljeno ponavljanje krivičnog postupka u odnosu na optuženog Popovića po optužnici od 23.04.2019.godine. Na tom, prvom ročištu,  optuženi Srđan Popović kazao da nije kriv i da ne priznaje krivicu.

Na pitanje svog branioca advokata Marka Radovća kazao je da nije služio vojsku i da se nikad nijebavio streljaštvom i da nije nije prošao obuku za upotrebu oružja.

Na tom prvom ročištu, koje je održano prije današnjeg, optuženi Srđan Popović je kazao na pitanje svog advokata da se ne razumije u oružje i da nikad nije pucao iz oružja, kao i da ne umije da rukuje oružjem.

- Nemam položen ispit za upravljanje vodenim skuterom, nemam ni za autom, ne umijem ni da upravljam skuterom na vodi, a nijesam se nikad ni vozio skuterom na vodi. Nijesam poznavao oštećenog pokojnog Đuričković Gorana. Ja znam ne poznajem nikog, niti sam poznavao nekog ko je poznavao ili imao sukob sa Djuričkovićem. U odnosu na period koji je naveden u optužnici ja nisam ni bio u Crnoj Gori. Prije nego što sam izručen Crnoj Gori iz Austrije poslednji put sam u Crnoj Gori bio početkom 2015.godine, negdje oko božićnih praznika, tada sam bio u Budvi i Podgorici. Taj boravak pamtim po tome što sam sa svojim prijateljem Srdjanom Svjetlanović bio u izlasku i on je tada pucao iz pištolja i posvađao se sa policijom nakon njihovog dolaska, pa sam i ja bio u policiju, bio sam priveden - kazao je optuženi na pitanje svog advokata tokom prethodnog ročišta.

On je dodao da su ga tada u policiji ispitivali i da su mu uzeli  DNK.

- Ja ja sam pušten istog dana, a on je zadržan. Bris za DNK su mi uzimali iz usta. Nakon što sam pušten iz policije kontaktirao sam advokata Dragović Balšu da vidim što treba oko Svjetlanovića, i da mu potpišem punomoćje ako treba da i mene zastupa. Obzriom da kad je došlo do pucnjave ja sam uhvatio Svjetlanovića za ruku i pištolj, jer sam htio da mu oduzmem pištolj, a pošto su mi u policiju uzimali DNK, mislio da ako bude neki postupak imam advokata da me zastupa. Nakon sastanka sa advokatom Dragović Balšom, Svjetlanović je pušten da se brani sa slobode, i mi smo otišli, odnosno vratili se u Budvu, to veče smo izašli, a sjutradan smo napuštili Crnu Goru, regularno preko graničnog prelaza. To veče u Budvi smo se našli sa advokatom Dragović Balšom i popili smo piće sa njim, i platili smo mu te troškove što je radio za Svjetlanovića, i punomoćje sam mu potpisao i platio mu početne troškove u slučaju da bude pokrenut neki postupak protiv mene, a konkretno sam mislio na postupak u vezi kojeg su mu uzimali DNK - istakao je optuženi Popović na ročištu od 5. marta.

Na pitanje svog drugog branioca, advokatice  Maje Zeković, optuženi je naveo da je u Austriji uhapšen 02.08.2017.godine.

- Od tada pa do 25.01.2023.godine, kada sam izručen Crnoj Gori sam se nalazio u zatvoru u Austriji. Prije nego što sam lišen slobode godinu dana ili nešto malo više sam živio u Gracu, u Austriji, a tamo sam često i boravio, jer imam i rodbine. Nekih 20 dana do mjesec nakon hapšenja u Austriji sam saznao da postoji postupak koji se vodi protiv mene u Crnoj Gori. Moje dvije putne isprave se nalaze u zatvoru, a govorim o putnim ispravama koje su važeće od 2015.godine - kazao je Popović.

Na dalje pitanje advokatice Zeković, sa prethodnog ročišta, Zeković Maje, Popović je kazao da nije plivač.

"Službena zabilješka sa netačnim podacima napravila štetu optuženom"

Advokatica Maja Zeković se na ročištu od 5.marta obratila sudu ukazujući na porpust u istrazi ali i u ovom postupku.

- Budući da je u ovom postupku koji je prethodio današnjem glavnom pretresu na više načina povrijeđen je Zakon o krivičnom postupku na štetu okrivljenog, a prvenstveno iz razloga što se istraga vodila na ekstremno nezakonit način, a što je i dovelo do toga da se optužnica podigne u odnosu na ovog okrivljenog. U tom smislu da je zastupnik optužnice zaista napravio niz propusta tokom istrage, ukazujem ovom vijeću da je i prilikom predlaganja i tako nezakonito prikupljenih dokaza podnošenjem optužnice opet napravio štetu okrivljenom budući da nije predložio da se kao dokaz sprovede službena zabilješka br 546/15 od 28.10.2015.godine, a koja je sastavni dio spisa predmeta - naglasila je advokatica Zeković.

Ona je sudu ukazala da se iz ove službene zabilješke takođe utvrđuje da su u zapisniku o uviđaju i službenoj zabilješci koja je predložena u optužnici br 02-240/15-12849 navedeni pogrešni podaci.

- Odnosno konstatacije, koje su kasnije i dovele do niza pogrešnih zaključaka sve na štetu okrivljeno. Iz navedene službene zabilješke se utvrđuje da su predmetne tri čaure pronađene ne od strane krim-tehnike kako se to tvrdi u svim pisanim dokazima, već naprotiv od strane policajaca Utvić Nenada i Šahman Almira koji su predmetnog dana obavljali redovne poslove i zadatke u vremenu od 19,00 do 07,00 časova, kada su oko 19,30 časova, od strane vođee dežurne smjene upućeni na obilazak reona gradske marine, da bi u 20,21 časova, takođe od vođe smjene bili obaviješteni telefonskim putem da se u blizini lokala Fišerman dogodilo ranjavanje lica Djuričković Gorana kojom prilikom im je rečeno da se upute na lice mjesta - pojašnjava Zeković

Dodaje da u ovoj službenoj zabilješci je konstatovano da su upravo ova dva policajca u toku obilaska zidina Starog grada u dijelu koji gleda na lokal Fišermen tačinije u osmtrači koja se nalazi na ćošku, bliže pomenutnom lokalu primijetili unutar iste tri čaure njime nepoznatog porijekla, da je to bilo u 22,45 časova, i da su tom prilikom obavijestili kolege iz krim službe koji su se nalazili ispod zidana grada, kao i vodju smjene Tešović Miletu.

- Činjenica da zastupnik optužnice jedan ovakav dokaz koji postoji u spisima predmeta nije predložio u optužnici, zaista na veoma originalan način samo potvrđuje današnje navode odbrane, da je okrvljenom u ovom postupku već do sada pričinjena ogromna šteta i da isti sa pravom ne može imati povjerenje u rad pravosudnih organa. Iz razloga efikasnosti zato predlažem da sud donese rješenje da kada su u pitanju pismeni dokazi prvo bude pročitana ova službena zabilješka, prije svega, kao prva radnja koja je izvršena po pitanju "otkrića tragova", koji bi vodili do osnova sumnje i osnovane sumnje prema određenom učiniocu, a osim toga i iz razloga što se svi ostali pismeni dokazi oslanjaju upravo na ovu službenu zabilješku - ukazala je advokatica.

Zatim je advokat Marko Radović dodao da ova službena zabilješka značajna zbog vremena koja se u njoj navode.

- A  koja se baš ne poklapaju sa vremenima koja se navode u uvidjajnoj dokumentaciji, konrektno zapisniku o uvidaju i službenoj zabilješci, odnosno izvještaju o uzorkovanju tragova koji prati službenu zabilješku u koju je sud ranije izvršio uvid u dokaznom postupku - rekao je Radović.

Zastupnik optužnice je navela da je saglasna  da se taj dokaz sprovede u postupku.

Njegov trećia dvokat, branilac, Mirko  Mićunović tada je konstaovao da nisu ispunjeni uslovi za vođenje ovog postupka.

 - Iz razloga što smo dana 19.04.2023.godine, podnijeli zahtjev za ponavljanje postupka u korist okrivljenog u smislu odredbe čl.431 ZKP-a, a kako usljed vođenja istrage u odsustvu optuženog tada okrivljenog koji je de fakto bio dostupan svim državnim organima Crne Gore, predložili smo da vijeće ovog suda donese odluku u pravcu odredbe čl.429 st.3 ZKP-a, o kojoj iz nama nepoznatih razloga to vijeće nije ni odlučivalo. Takođe, smatram ovo i uvodnim izlaganjem kao i procesnu primjedbu na samu dopuštenost optužnog akta na koji se ovaj optuženi nije na zakonom propisani način izjasnio, pred vijećem u postupku kontrole te optužnice - istakao je ranije u primjedbi advokatv Mićunović.

Sud je zatim pročitao iskaz predstavnika oštečene porodice  Đurićković, Đurčković Kristine dat na zapisniku Višeg javnog tužilaštva u Beogradu od 26.02.2019.godine.

Zatim je pročitan iskaz svjedoka Radaković Dušana dat na zapisniku kod VDT u Podgorici od 06.12.2018.godine i na glavnom pretresu sa zapisnika od 18.09.2019.godine.

Nakon toga je advokat Mirko Mićunović naveo da  primjećuje da navedeni svjedok još u fazi istrage nije prepoznao ovog optuženog: "tada okrivljenog kao lice koje je kupilo sporni skuter od njega, a koji je korišćen radi izvršenja krivičnog djela kojese njemu stavlja na teret, već je i tada ukazivao na dijametrijalne razlike u fizičkom izgledu slike optuženog u odnosu na sliku lica koje je očigledno pravi počinilac a koji ni do danas nije izveden pred sud, tako da ni u toj fazi nijesam imao primjedbi na iskaz, ukazao kolegi da je opovrgnut čak i osnov sumnje u odnosu na Popovića, predložio obustavu postupka koja naravno nije ušla na zapisnik":

Sud je prihvatio predlog branilaca optuženog, pa će se u dokaznom postupku pročitati službena zabilješka Uprave policije -Regionalni centar granične police "Jug", Stanica granične policije Bar, Jedinica granične policije Budva broj 546/15 od 28.10.2015.godine.

- S obzirom da u nastavku dokaznog postupka slijedi čitanje nalaza i mišljenja vještaka za DNK i njegovo izjašnjenje na glavnom pretresu, a kod činjenice da se u prilogu nalazu u spisima predmeta ne nalaze elektroferogrami, to molimo sud da naloží Forezničkom centru da dostavi elektroferograme koji prate nalaze vještaka Sadre Kovačević, a kako bi se odbrana adekvatno pripremila za preispitivanje nalaza i mišljenja i postavljanje pitanja vještaku, te u konačnom i izjasnila na nalaz i mišljenje i izjašnjenje vještaka na glavnom pretresu - kazao je advokat Radović.

Sud je i taj predlog odbrane prihvatio.

Navodi istrage i prva presuda: 

Podsjećamo,  Banjalučanin Srđan Popović osuđen je 2021. u prvom postuplu na 15 godina i 10 mjeseci zatvora, zbog ubistva Gorana Đuričkovića u Budvi i nedozvoljenog držanja oružja. Njemus e tada sudilo u odsustvu.

Prema navodima te presude, tokom suđenja je dokazano da je Popović 27. oktobra 2015. godine, oko 20 časova u Ulici Slovenska obala u Budvi, na šetalištu ispred ugostiteljskog objekta „The Old Fishermans Pub“, sa umišljajem ubio Gorana Đuričkovića.

Prema navodima tužilaštva,  Popović je sa prostrora stare puškarnice koja se nalazi na zidinama Starog grada, iznad lokacije zvane „Zvono“, iz automatske puške njemačke proizvodnje „hekler & koh“, obrušenog fabričkog broja, ispalio tri hica u Đuričkovića.

Pokpjni Đuričković se u tom momentu nalazio na šetalištu ispred ugostiteljskog objekta „The Old Fishermans Pub“.

- Jedan od ispaljenih hitaca pogodio ga je u predjelu desne strane grudnog koša, nanoseći mu teške i po život opasne povrede. Od zadobijenih povreda, kod oštećenog je na mjestu nastupila smrt. Preostala dva hica pogodila zid i okolinu ugostiteljskog objekta - navodi se u prvoj presudi od 2021.

Posle ispalkenih hitaca, kako tvrdi tužilaštvo, Popović je pobjegao sa unaprijed pripremljenim skuterom za vodu „seadoo“, u pravcu Kotora.

- U mjestu Platamuni, između plaža Trsteno i Ploče u uvali, ostavio je skuter. Sa ciljem uništavanja bioloških tragova, benzinom je zapalio navedeni skuter i udaljio se u nepoznatom pravcu. Automatsku pušku je bacio u more, koju su ronioci Regionalnog centra iz Bijele prilikom podvodnog protivminskog pretraživanja, pronašli u moru 12. septembra 2016. godine u prostoru između rta Platamuni i plaže Mogren II - navodi su istrage.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 02:18