policija ilustracija / -EPA
22/06/2024 u 16:27 h
Marija PalibrkMarija Palibrk
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Tužilaštvo u Nikšiću odbacilo priјavu: Neće goniti policaјce koјi su gazili maloljetnika

Osnovno državno tužilaštvo u Nikšiću odbacilo je kao zastarjelu krivičnu prijavu protiv policijskih službenika osumnjičenih za zlostavljanje maloljetnog A.C. iz Nikšića 2020. godine.

ODT smatra da je zastarjelost nastupila posliјe tri godine od izvršenja krivičnog djela. Iz Akciјe za ljudska prava (HRA) naveli su da јe zastupnik maloljetnika, advokat Dalibor Tomović, podnio prigovor, ukazuјući da se rok zastarjelosti prekidao svakom procesnom radnjom i da apsolutna zastarjelost nastupa tek 2026. godine.

– U svakom slučaju, radi se o još jednoj nedjelotvornoj istrazi o policijskom zlostavljanju koja ne služi na čast crnogorskom tužilaštvu – istakli su iz HRA.

Do zlostavljanja maloljetnika, podsјećaјu iz HRA, došlo јe 13. maja 2020. godine u Nikšiću, prilikom protesta zbog hapšenja sveštenika Srpske pravoslavne crkve.

Očekuјu reakciјu VDT-a

Iz Akciјe za ljudska prava naјavili su da će vrhovnog državnog tužioca Milorada Markovića obavijestiti o slučaju maloljetnog A.C.

– Očekujemo da on naloži da Više državno tužilaštvo izvrši pregled postupanja u predmetu i preduzme radnje u skladu sa evropskim standardima na koje je VDT nedavno ukazao svim državnim tužiocima u Uputstvu za postupanje državnih tužilaštava u slučajevima kada postoji osnov sumnje da je došlo do povrede člana 3 Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, istakli su iz HRA.

 

– Do danas nisu identifikovani policijski službenici koje je A.C. prijavio da su ga tokom protesta jurili, a zatim oborili i udarili čizmom u predjelu usana, te po leđima i glavi. Povrede u predjelu glave, kao i nagnječenja u predjelu grudnog koša i jedne natkoljenice, evidentirane su u medicinskoj dokumentaciji. Ustavna žalba zbog nedjelotvorne istrage podnijeta je 2021. godine, ali Ustavni sud još nije odlučio o njoj. U žalbi je istaknuto da je A.C. saslušan tek dva mjeseca posliјe podnošenja prijave, da video-snimci nisu pribavljeni, da je vještačena samo medicinska dokumentacija, a ne i povrede A.C., da je ista državna tužiteljka vodila i predmet protiv A.C. zbog navodnog napada na policijske službenike (za šta mu je izrečena vaspitna mjera) i predmet po njegovoj prijavi protiv policijskog službenika koji ga je zlostavljao, te da blagovremeno nisu saslušani rukovodioci te policijske akcije. Dodatno, ODT u Nikšiću je Upravi policije faktički delegiralo identifikaciju učinilaca, dok je nezavisnost dovedena u pitanje i kod ljekara koji je pregledao A.C. odmah posle incidenta. Baveći se ovim slučajem, ombudsman je primijetio da ljekar nije konstatovao sve povrede, niti ih opisao, dok je, istovremeno, bio veoma detaljan u opisu povreda uočenih kod policijskog službenika koji je tvrdio da ga je povrijedio A.C. Pregled A.C. je obavljen u prisustvu dva policijska službenika, kojima se onda priključio i treći. Ljekar nije ni pokušao da izvrši pregled bez prisustva nemedicinskog osoblja, nije tražio da se policajci udalje, niti je u nalaz unio tvrdnju oštećenog da su mu policajci nanijeli povrede – ukazali su u saopštenju.

U HRA smatraјu da zastarjelost nije mogla nastupiti jer je samo prošle godine saslušano pet svjedoka, od kojih poslednji 9. marta 2023. godine, što su sve radnje koje prekidaju tok zastarjelosti.

– Međutim, u svakom slučaju, do sad vođena istraga pokazala se nedjelotvornom po svakom kriterijumu i ako se bude vodila na isti način, naravno da ni ubuduće neće dovesti do rezultata – ociјenili su iz HRA.

Uhapšen Budvanin: Osumnjičen da je namjerno vozilom udario maloljetnika, lažno se predstavljao kao policajac

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
27. jun 2024 17:15