Rade Milosević privođenje / RADE MILOSEVIC PRIVODJENJE - LAZAR RUZIC
14/06/2023 u 22:09 h
Željka BojanićŽeljka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ustavni sud ukinuo odluku o pritvoru: Nema opasnosti da će Rade Milošević pobjeći

Milošević je bio priveden u akciji Specijalnog policijskog odjeljenja po nalogu ANB-a i SDT-a, zbog sumnje da je bio u organizovanom lancu koji je krao i švercovao dio cigareta

Ustavni sud Crne Gore ukinuo je odluku o određivanju pritvora za Rada Miloševića potvšeno je za portal Dan.

- Ustavni sud ukinuo je odluku o pritvoru za bivšeg direktora Uprave prihoda i carina Rada Miloševića jer smatraju da nema opasnosti od bjekstva

Nakon odluke, Ustavni sud je predmet u vezi pritvora Miloševića, vratio Višem sudu radi donošenja nove a zakonite odluke. Odluka je donijeta po ustavnoj žalbi branioca Miloševića advokata dr Vladana S. Bojića - saopštio je izvor blizak Ustavnom sudu za portal Dan.

Podsjetimo, iz SDT-a je ranije saopšteno da je Specijalno policijsko odjeljenje lišilo slobode bivšeg direktora Uprave prihoda i carina zbog osnova sumnje da je učinio krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije.

Milošević je bio priveden u akciji Specijalnog policijskog odjeljenja po nalogu ANB-a i SDT-a, zbog sumnje da je bio u organizovanom lancu koji je krao i švercovao dio cigareta, koje je država zaplijenila u Slobodnoj carinskoj zoni Luke Bar.

image

Ustavna žalba, Rade Milošević

- DAN PORTAL

- Pritvor okr. Radu Miloševiću, određen rešenjem Vrhovnog suda Cme Gore posl.br. Kr-S br. 5/23 od 20.3.2023. po pritvorskom osnovu iz čl. 175 st. 1 tač. 1 KZ, ističe 21.6.2023. u 20.41 h. Prethodno, odlukom posl.br. U-III br. 191/23 odbijena je ustavna žalba, apsolvirajući u konačnom opravdanost produženja pritvora okrivljenom samo po (drugom) pritvorskom osnovu iz čl. 175 st. 1 tač. 2 KZ, a nedovoljnost tj. neopravdanost pritvorskog osnova iz čl. 175 st. 1 tač. 1 KZ (opasnost od bjekstva). Imajući u vidu da su svi svjedoci saslušani zaključno sa 15.3.2023. i da više nijedno lice iz te navodne kriminalne ogranizacije nije u pritvoru, tj. da su svi na slobodi, a da je žalilac jedini i dalje u prtivoru, to po svakom objektivnom sudu, i po svim precedentima Evropskog suda u Strazburu, smatramo da je pritvorski osnov iz čl. 175. st. 1 tač. 1 KZ-neprihvatljiv, kako ste i obrazložili odlukom posl.br. U-III br. 191/23 od 21.3.2023. Zato najljubaznije molimo da o predmetnoj žalbi odlučite, jer svaki dan/sat/minut nakon 21.6.2023. (tačnije od 15.3.2023) od kada je žalilac u pritvoru isključivo zbog pritvorskog osnova - opasnosti od bjekstva - nije de facto i de iure mjera obezbjeđenja, već je preobražena u kaznu. Prilog: Ustavna žalba od 6.3.2023. Odluka U-III br. 191/23 od 21. marta 2023- navodi se u Ustavnoj žalbi advokata Bojića, a u koju je portal Dan imao uvid.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 05:41