Ognjen Perišić / -POKRET NAPRIJED
21/09/2024 u 14:27 h
Nataša SpaićNataša Spaić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Ognjen Perišić: Podgorica da bude zeleniji i zdraviji grad

Svaki stanovnik Podgorice trenutno ima svega tri kvadrata zelene površine, a prema standardima bi taj broj trebalo da bude između 20 i 25 kvadrata, saopštio je Ognjen Perišić, kandidat za odbornika liste “Dr Vuk Kadić – Pokret Naprijed – Za Podgoricu i porodicu”.

Ovi podaci, kako je naveo Perišić, jasno ukazuju na potrebu za hitnim akcijama i ozbiljnim pristupom unapređenju eko sistema u gradu. On je predstavio nekoliko ključnih mjera koje Pokret Naprijed planira sprovesti kako bi Podgorica postala zeleniji i zdraviji grad. Jedna od njih je edukacija najmađih generacija. 

– Posebnu pažnju Pokret Naprijed posvetio je potrebi za edukacijom djece kroz redovne akcije i radionice u vrtićima i školama. Predlažemo formiranje stručnih timova koji bi obučavali vaspitače i nastavnike, kako bi djeca od malih nogu bila svjesna važnosti očuvanja prirode. Naša djeca su budućnost ovog grada i njihova svijest o ekologiji mora se razvijati od najranijeg uzrasta – saopštio je Perišić.

Perišić je ukazao na neophodnost planiranja i očuvanja zelenih površina prilikom izgradnje novih stambenih objekata.

– Svaki kvart i svaka zgrada u našem gradu treba da imaju svoju zelenu oazu. To je ključno za zdravlje građana i kvalitet života u Podgorici – rekao je Perišić. 

On naglasio važnost povećanja broja projekata koji promovišu energetsku efikasnost i korišćenje obnovljivih izvora energije, poručujući da je to jedan od ključnih koraka ka stvaranju održivog grada.

– Svako može dati svoj doprinos očuvanju životne sredine kroz promjene u ponašanju, poput pravilnog odlaganja otpada i izbjegavanja neodgovornog postupanja sa smećem. Važno je da prestanemo sa bacanjem i paljenjem smeća na nepredviđenim mjestima jer to direktno ugrožava našu okolinu i zdravlje – rekao je Perišić.

Perišić je pozvao veće firme i kompanije da promovišu ekološki osviješten način života kroz svoje poslovanje i marketing, čime bi se dodatno podigla svijest o važnosti očuvanja životne sredine.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
21. septembar 2024 14:27