Iako možda mislite da su vaša jutra zdrava, jedan naizgled bezazlen ritual mogao bi vremenom da povisi vaš holesterol.
Riječ je o navici koju, prema nekim podacima, praktikuje oko 15 odsto odraslih – preskakanju doručka, piše EatingWell.
Istraživanja dosledno povezuju preskakanje doručka sa višim nivoima holesterola, čak i kada to dovodi do umjerenog gubitka tjelesne težine. Stručnjaci za zdravlje srca objašnjavaju da za to postoji nekoliko ključnih razloga.
Remeti prirodni ritam tijela
Preskakanje doručka može da poremeti vaš cirkadijalni ritam, odnosno unutrašnji tjelesni sat koji, između ostalog, kontroliše i metabolizam lipida. Kada je taj sat poremećen, to može uticati na gene i enzime koji regulišu holesterol.
"Bez tog jutarnjeg obroka enzim HMG-CoA reduktaza u jetri, koji kontroliše brzinu proizvodnje holesterola, postaje aktivniji i proizvodi više LDL i ukupnog holesterola", kaže dijetetičarka Mišel Rautenštajn. S druge strane, doručak može pomoći u sprečavanju naglih skokova holesterola.
"Normalno, sinteza holesterola dostiže vrhunac rano ujutru, ali konzumiranje doručka obezbjeđuje hranljive materije koje pomažu da se ovaj proces ublaži", dodaje Rautenštajn.
Podstiče prejedanje i želju za nezdravom hranom
Ako se tokom dana zateknete kako nepromišljeno grickate hranu bogatu ugljenim hidratima ili mastima, uzrok može biti preskočen doručak.
"Preskakanje doručka može da pokrene metaboličke promene koje povećavaju proizvodnju holesterola i takođe mogu dovesti do prejedanja kasnije tokom dana", kaže kardiolog dr Rendi Guld.
Do toga djelimično dolazi zbog promjena u hormonima koji regulišu apetit.
"Dugotrajno jutarnje gladovanje može promijeniti hormone poput leptina i grelina, povećavajući osjećaj gladi i podstičući insulinsku rezistenciju", objašnjava Rautenštajn.
"Ova kombinacija može da naruši sposobnost tijela da uklanja holesterol iz krvi, dodatno doprinoseći višim nivoima LDL holesterola", dodaje ona.
Iako su rezultati istraživanja pomešani kada je riječ o tome da li preskakanje doručka dovodi do većeg unosa kalorija, studije dosledno pokazuju lošije vrijednosti holesterola kod onih koji ga izbjegavaju.
Opada kvalitet ukupne ishrane
Odlaganje prvog obroka može uticati i na ukupan kvalitet ishrane.
"Preskakanje doručka često dovodi do većih obroka sa manje hranljivih materija kasnije tokom dana", kaže Rautenštajn.
Takvi obroci mogu biti bogatiji zasićenim mastima i rafinisanim ugljenim hidratima, što "direktno doprinosi stvaranju većeg broja LDL čestica i smanjuje zaštitne efekte HDL holesterola", dodaje.
Istraživanja su pokazala da osobe koje preskaču doručak unose manje vlakana, vitamina i minerala, a više dodatih šećera, zasićenih masti i natrijuma, što sve može negativno uticati na zdravlje srca.
