Cijela zrna, mahunarke, voće i povrće bogati su vlaknima, koja pomažu u snižavanju holesterola i održavanju stabilnog nivoa energije. Među njima se ističe crni pasulj, koji je hranljiv, pristupačan i jednostavan za pripremu.
"Crni pasulj je zvijezda u borbi protiv holesterola jer je pun rastvorljivih vlakana, koja vezuju holesterol u crijevima i pomažu u njegovom uklanjanju iz organizma", objašnjava nutricionista Brenon Blaunt za EatingWell.
Oko 175 grama kuvanog crnog pasulja sadrži oko 15 grama vlakana, više od polovine vaših dnevnih potreba. Pored toga, gotovo da ne sadrže masti i zasićene masti,što ih čini odličnim izborom za zdravlje srca.
Crni pasulj je takođe bogat proteinima biljnog porijekla – oko 15 grama na 175 grama. Zamjena dijela životinjskih proteina pasuljem može pomoći u snižavanju ukupnog i LDL holesterola.
"Oni su svestrani, pristupačni i predstavljaju jednostavan način da zamijenite sastojke sa većim sadržajem masti kako bi vaši obroci bili zdravi za srce", dodaje Blaunt.
Nutricionistkinja Loren Manaker ističe da crni pasulj sadrži rezistentni skrob, koji djeluje kao probiotik i podstiče rast dobrih bakterija u crijevima.
"Mnogi kvalitetni ugljeni hidrati hrane dobre bakterije u crijevima, što je povezano sa nižim holesterolom i boljim zdravljem srca", objašnjava ona. Pored toga, tamna boja crnog pasulja potiče od antocijanina, antioksidanata koji smanjuju upale i štite ćelije od oštećenja.
Stručnjaci kažu da su vlakna, proteini biljnog porekla i fitohemikalije u crnom pasulju pravi saveznik za zdravlje srca. Pored toga što se lako priprema, crni pasulj se lako uključuje u svakodnevne obroke – od salata i supa do čorbi i zdravih deserta.
