/ -SHUTTERSTOCK
08/06/2024 u 03:00 h
Anela ŠabotićAnela Šabotić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Kurkuma i đumbir će ubrzati vaš metabolizam

Hrana koju jedemo igra ključnu ulogu u regulisanju našeg metabolizma, procesa kojim naše tijelo ono što jedemo i pijemo pretvara u energiju.

Metabolizam koji dobro funkcioniše neophodan je za održavanje zdrave težine i nivoa energije.

Različiti faktori utiču na brzinu metabolizma, uključujući starost, pol, genetiku i fizičku aktivnost, ali ishrana je jedan aspekt koji se može kontrolisati.

Određena hrana i začini mogu imati termogena svojstva koja prirodno podstiču metabolizam, povećavajući sposobnost tijela da sagorijeva kalorije i efikasnije koristi masti. Začini se vjekovima koriste ne samo zbog svog ukusa, već i zbog svojih ljekovitih svojstava. Savremena istraživanja podržavaju ideju da određeni začini mogu igrati bitnu ulogu u metaboličkom zdravlju. Neki začini, kao što su cimet i kajenski biber, ne samo da su bogati antioksidansima i antiinflamatornim jedinjenjima, već posjeduju i jedinstvena svojstva koja mogu pomoći u ubrzavanju metabolizma. Doktorka Sara Bonza otkrila je još dva takva začina.

1. Đumbir

"Jedan začin za koji je utvrđeno da ima pozitivan efekat na metabolizam je đumbir", kaže dr Bonza za SheFinds. Đumbir sadrži gingerol, bioaktivno jedinjenje s termogenim svojstvima koje može ubrzati metabolizam i podstaći razgradnju masti.

Pored toga, đumbir doprinosi zdravom varenju i može smanjiti nadimanje i nelagodnost. Dodavanjem đumbira, na primjer, u ovsene pahuljice, možemo uživati u ukusu, dok jedinjenja u začinu istovremeno pospješuju metabolizam i doprinose gubitku težine.

2. Kurkuma

Kurkuma je poznata po svojim antiinflamatornim svojstvima, ali ima i metaboličke prednosti. "Kurkuma ima jedinjenje zvano kurkumin koje ima antiinflamatorna svojstva. Kurkumin takođe može potencijalno pomoći u regulisanju insulinske rezistencije i sastava masnog tkiva u telu, što je važno za metabolizam", napominje dr Bonza. Uključivanje kurkume u naše obroke može poboljšati ukus i pomoći u regulisanju metabolizma.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
01. jul 2024 05:32