/ -SHUTTERSTOCK
16/10/2025 u 01:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Nutricionisti upozoravaju: Ovo je najnezdravija vrsta sira

Mnogima je sir jedna od omiljenih namirnica – bogat je ukusom, kremastom teksturom i može se kombinovati na razne načine.

Iako mnoge vrste sira sadrže kalcijum, proteine i zdrave masti, stručnjaci upozoravaju da nisu svi jednako dobri za varenje.

Prekomjerna konzumacija nekih vrsta može izazvati upale u organizmu, nadimanje ili stomačne tegobe, posebno kod osoba osjetljivih na laktozu. Kako navode nutricionisti, sve zavisi od načina prerade i količine dodataka koji se koriste u proizvodnji.

Prema istraživanjima i mišljenju zdravstvenih stručnjaka, visoko prerađeni sirevi, poput topljenog sira u listićima, spadaju među najgore za zdravlje crijeva. Nutricionisti iz organizacije The Gut Health Doctor objašnjavaju da takvi proizvodi ne prolaze proces zrenja kao kvalitetni sirevi. "Većina standardnih sireva iz prodavnica, poput onih pojedinačno upakovanih u plastiku, sadrži niz dodataka koji im produžavaju rok trajanja. Ti sirevi se zagrijevaju na visokim temperaturama kako bi se uništili mikroorganizmi – upravo suprotno od procesa koji se događa kod kvalitetnog sira", objasnili su, prenosi SheFinds. Bolja opcija su sirevi bogati probioticima, poput parmezana ili svježeg sira

Osim što ne sadrže korisne bakterije, topljeni sirevi imaju i visok nivo zasićenih masti koje povećavaju "loš" holesterol u organizmu. Kombinacija masti i laktoze može izazvati ozbiljne stomačne tegobe ako se konzumira često.

"Što više zasićenih masti unosimo, to se više upale nakuplja u tijelu, postepeno slabeći za Technology Networks. Naglasio je da se taj upalni proces u početku ne primjećuje, ali dugoročno može imati ozbiljne posledice.

Stručnjaci napominju da povremeni zalogaj topljenog sira neće izazvati veliku štetu, ali redovno konzumiranje može dovesti do nadimanja i osjetljivosti stomaka. Umjesto takvih proizvoda, preporučuju sireve bogate probioticima, poput parmezana ili svježeg sira, koji podržavaju zdravu crijevnu mikrofloru.

Kvalitetan sir, koji prolazi prirodan proces zrenja, može biti dio uravnotežene ishrane, ali ključ je u umjerenosti i izboru proizvoda bez nepotrebnih dodataka.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
04. decembar 2025 17:01