Mozgu su potrebne hranljive materije koje podstiču pamćenje i koncentraciju, ali jednako je važno izbjegavati namirnice koje s vremenom mogu da štete mozgu.
Prema podacima zdravstvenih stručnjaka, neke svakodnevne namirnice mogu da ubrzaju starenje mozga i izazozvu pad kognitivnih sposobnosti.
Bijeli hljeb
Iako povremena konzumacija bijelog hljeba nije štetna, redovno uključivanje u ishranu može da ima negativne posledice.
Riječ je o rafinisanom ugljenom hidratu lišenom hranljivih materija. Stručnjaci Healthline-a navode da takvi ugljeni hidrati mogu da utiču na osu mozak-crijeva i izazovu upalne procese u tijelu, uključujući i mozak. Takvi efekti mogu da oslabe sposobnost razmišljanja i povećaju rizik od anksioznosti i depresije, piše SheFinds.
Zamrznuti obroci
Zamrznuta jela često su praktična i ukusna, ali spadaju u kategoriju visoko prerađene hrane. Istraživači sa Harvard School of Public Health navode da osobe koje konzumiraju mnogo takvih proizvoda, poput smrznutih obroka, upakovanih žitarica i slatkiša, imaju veći rizik od osjećaja teskobe i depresije, kao i od kognitivnog propadanja u poređenju s onima koji ih rijetko jedu.
Margarin
Iako se margarin često smatra zdravijom alternativom maslacu, riječ je o proizvodu koji sadrži velike količine trans masti.
Ljekarka dr Džanin Bouvring ističe da margarin "sadrži mnogo trans masti" koje u većim količinama mogu da štete funkcijama mozga i uspore mentalne procese.
Zaslađeni napici
Gazirani sokovi i zaslađeni voćni sokovi u većim količinama mogu da imaju dugoročne posledice na mozak.
Lekar dr Ostin Perlmater tvrdi da takvi napici oštećuju metaboličko zdravlje, narušavaju zdravlje mozga i podstiču upalu, što povećava rizik od demencije.
Prema njegovim riječima, ako bi smanjenje unosa zaslađenih pića makar djelimično umanjilo taj rizik, to bi značajno pomoglo u borbi protiv rasta broja oboljelih od demencije širom svijeta.
