Važno je samo birati kvalitetne izvore i paziti na umjeren unos. Složeni ugljeno hidrati poput zobi, integralnih žitarica, krompira i mahunarki pomažu u održavanju energije, doprinose osjećaju sitosti i podržavaju zdravlje probavnog sistema. Kao i sa svim namirnicama, ravnoteža je ključna.
Simptomi prekomjernog unosa ugljeno hidrata
Nadutost - Prekomjeran unos, posebno rafiniranih ugljeno hidrata poput bijelog hljeba, tjestenine i slatkiša, može usporiti probavu i izazvati nelagodu i osjećaj nadutosti.
Povećanje tjelesne težine - Hrana bogata ugljeno hidratima često dolazi u kombinaciji s masnim dodacima, što povećava unos kalorija i može dovesti do debljanja, čak i kada se biraju relativno zdravi izvori.
Pojava akni - Prevelik unos šećera i ugljikohidrata može uticati na kožu i pojavu akni, naročito u donjem dijelu lica. Smanjenje hrane s visokim glikemijskim indeksom može poboljšati stanje kože.
Problemi sa snom - Veći unos ugljeno hidrata u večernjim satima može otežati uspavljivanje, jer tijelo mora raditi na razgradnji šećera umjesto da se priprema za odmor.
Stalni umor - Velike količine ugljikohidrata uzrokuju nagli porast, a potom pad šećera u krvi, što dovodi do umora, glavobolje i osjećaja "moždane magle". Kombinacija ugljeno hidrata s proteinima i zdravim mastima može pomoći u održavanju stabilne energije tokom dana.
