Kriške jabuke s maslacem od kikirikija
Jabuke su pune vlakana i antioksidansa. Vlakna podržavaju zdrav crijevni mikrobiom, što pomaže u smanjenju upale u tijelu.
Antioksidansi su biljni spojevi koji pomažu u zaštiti stanica neutraliziranjem slobodnih radikala. Slobodni radikali su nestabilne molekule koje mogu uzrokovati upalu i oštećenje stanica.
Umočite narezane jabuke u maslac od kikirikija za dodatnu količinu proteina, zdravih masti, magnezija i vitamina E, svih hranjivih tvari s protuupalnim svojstvima.
Humus i povrće
Humus, napravljen od slanutka, biljni je izvor proteina. Takođe sadrži vlakna i antioksidanse. Kombinujte ga sa šarenim povrćem poput paprike, šargarepei krastavaca kako biste dodali vlakna i razne zdrave biljne spojeve.
Pečeni slanutak
Hrskavi pečeni slanutak nudi alternativu čipsu bogatu vlaknima i proteinima. Takođe je bogat zaštitnim antioksidansima. Začinite začinima poput kurkume i đumbira, za koje je dokazano da pomažu u smanjenju upale. Dodajte prstohvat crnog bibera kako biste poboljšali apsorpciju kurkume.
Za pripremu pečenog slanutka kod kuće, ocijedite i isperite konzervirani slanutak te ga pomiješajte s maslinovim uljem i začinima. Pecite na 200°C dok ne postane zlatnožut i hrskav. Čuvajte u hermetički zatvorenoj posudi za jednostavan međuobrok koji možete ponijeti.
Orašasti plodovi s tamnom čokoladom
Mješavina napravljena od orašastih plodova, sjemenki i nekoliko komadića tamne čokolade nudi zadovoljavajuću kombinaciju zdravih masti, antioksidansa i vlakana. Uključite orahe za pojačanu dozu protuupalnih omega-3 masti.
Odaberite tamnu čokoladu s najmanje 70 posto kakaa kako biste dobili najviše antioksidativnih prednosti. Za još zdraviju opciju, napravite vlastitu mješavinu s nezaslađenim suvim voćem i lagano slanim orašastim plodovima kako biste kontrolisali dodani šećer i natrijum.
Salata od tune i pšenični krekeri
Salata od tune je jednostavan, proteinima bogat međuobrok koji podržava zdravlje srca i mozga. Da biste održali protuupalno djelovanje, odaberite tunu pakovanu u vodi ili maslinovom ulju i pomiješajte je s grčkim jogurtom.
Za dodatni okus i antioksidanse, umiješajte nasjeckani celer, crveni luk ili svježe začinsko bilje poput kopra ili peršuna. Poslužite salatu od tune s krekerima od cjelovitih žitarica za dodatna vlakna i hrskavost. Mješavina proteina, zdravih masti i ugljeno hidrata pomaže u održavanju stabilne energije i sprječava popodnevni pad energije.
Tost s avokadom
Avokado je bogat zdravim mastima i antioksidansima poput vitamina E i karotenoida. Namažite zgnječeni avokado na hljeb od cjelovitih žitarica ili hljeb sa sjemenkama za uravnotežen međuobrok koji osigurava vlakna, složene ugljeno hidrate i zdrave masti.
Za dodatni okus i hranjive tvari dodajte narezani paradajz, pahuljice čilija ili malo maslinovog ulja. Da biste duže ostali siti, dodajte sjemenke ili poširano jaje.
Jogurt s orašastim plodovima i bobičastim voćem
Ovaj međuobrok nudi mješavinu probiotika, antioksidansa i zdravih masti. Jogurt osigurava žive kulture koje podržavaju zdravlje crijeva, dok orašasti plodovi osiguravaju zdrave masti za osjećaj sitosti. Bobičasto voće dodaje antocijanine, biljne pigmente koji pomažu u neutralizaciji slobodnih radikala koji uzrokuju upale.
Odaberite nezaslađeni grčki jogurt za dodatne proteine i manje dodanih šećera jer previše šećera može pogoršati upalu.
Zeleni smoothie
Zeleni smoothie napravljen od lisnatog povrća poput spanaća i kelja, smrznutog voća i chia sjemenki idealan je protuupalni međuobrok. Iako je potrebno više istraživanja, studije sugerišu da redovna konzumacija chia sjemenki može pomoći u snižavanju nivoa C-reaktivnog proteina (CRP), markera upale u tijelu.
Također, možete dodati malo meda ili prstohvat kurkume ili đumbira za dodatne protiv upalne prednosti.
