/ -SHUTTERSTOCK
02/09/2025 u 03:00 h
Anela ŠabotićAnela Šabotić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Ovo su tri moćne namirnice koje čuvaju mozak i pamćenje

Rizik od kognitivnog pada raste s godinama, a uključuje probleme s pamćenjem i koncentracijom.

Demencija, koja značajno utiče na svakodnevni život i samostalnost, postaje velika briga. Situaciju dodatno otežava činjenica da mnogi stariji ljudi imaju i druge hronične bolesti, što povećava rizik od kognitivnih poteškoća. Stručnjaci upozoravaju da se tu stvara začarani krug u kojem kognitivni problemi pogoršavaju fizičko zdravlje, a tjelesne bolesti dodatno narušavaju rad mozga.

Ishrana se pokazala kao važan činilac u očuvanju zdravlja mozga. Istraživanja su pokazala da prehrambeni obrasci poput mediteranske ishrane, bogate celovitim žitaricama, ribom, voćem i povrćem, mogu smanjiti rizik od demencije.

Novo istraživanje otišlo je korak dalje te je ispitivalo uticaj pojedinih namirnica na kognitivne sposobnosti starijih osoba s višestrukim hroničnim bolestima. Rezultati su istakli tri grupe namirnica:

pečurke i alge

orašaste plodove

mliječne proizvode.

"Pečurke ili alge imale su najveći učinak, na drugom mjestu našli su se mliječni proizvodi i orašasti plodovi", naveli su istraživači, prenosi EatingWell. Pokazalo se da upravo pečurke i alge imaju najjači pozitivan učinak na zdravlje mozga, a slijede ih orašasti plodovi i mliječni proizvodi.

Ono što jedemo utiče ne samo na tijelo, već i na um.

Osim toga, svježe voće imalo je snažnu povezanost s orijentacijom (prepoznavanje mjesta i vremena), dok su povrće i orijentacija bili najmanje povezani s drugim kognitivnim funkcijama. Ove veze, prema autorima studije, upućuju na to da određene namirnice mogu direktno podržavati pamćenje i pažnju.

Zaključak istraživanja je da ishrana igra veliku ulogu u očuvanju kognitivnih sposobnosti, naročito kod starijih osoba koje već imaju hronične bolesti. Dodavanje pečuraka, orašastih plodova i mlečnih proizvoda u svakodnevnu ishranu može doprinijeti boljoj koncentraciji i pamćenju.

Iako studija ne dokazuje uzročno-posledičnu vezu, pruža snažan temelj za buduća istraživanja i podsjeća da ono što jedemo utiče ne samo na tijelo, već i na um.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
05. decembar 2025 22:23