Čak i male količine prerađenog mesa - samo jedna viršla dnevno, ili zaslađenih napitaka - jedna limenka gaziranog pića, povećavaju rizik od ozbiljnih bolesti, uključujući rak, dijabetes tipa 2 i srčana oboljenja.
U novoj studiji objavljenoj u časopisu "Nature Medicine", istraživači su analizirali podatke iz više od 60 prethodnih studija koje su ispitivale kako prerađeno meso, zaslađena pića i trans masne kiseline u ishrani utiču na rizik od razvoja niza stanja.
Nakon završetka analize, istraživači su zaključili da je redovno konzumiranje čak i malih količina prerađenog mesa, zaslađenih pića i trans masnih kiselina povezano sa većim rizikom od razvoja:
dijabetesa tipa 2
ishemijske bolesti srca
kolorektalnog karcinoma (rak debelog crijeva i rak rektuma).
Sada je već dobro poznato da je hrana okidač i lijek za rak debelog crijeva, a istraživanja pokazuju da osobe koje jedu puno crvenog i prerađenog mesa, a manje biljnih vlakana, imaju veći rizik od razvoja raka kolorektalnog karcinoma.
