U crijevima žive milioni mikroba koji reagiraju na ono čime ih hranimo. Kada jedemo hranu koja doprinosi rastu dobrih mikroba, dobrobit možemo osjetiti već u roku od nekoliko dana. Takođe, kada jedemo pogrešnu hranu, zdravlje crijeva počeće opadati. Nutricionistica Stephanie Moore popisala je šest vrsta hrane koje se smatraju najvećim neprijateljima probavnog sistema.
Ultraprerađena hrana
Ultraprerađena hrana sadrži konzervanse, zaslađivače, vještačke boje i arome. To su gazirana pića, kobasice, pileći medaljoni, hljeb, keks, pahuljice koje jedemo za doručak, jogurti s dodatnim šećerom, juhe iz vrećice, sladoled i čips.
Konzumiranje velikih količina ultraprerađene hrane povezano je s nizom zdravstvenih problema: od bolesti srca i dijabetesa tipa 2, do sindroma iritabilnog crijeva, depresije, astme i raka.
Hrana pržena u dubokom ulju
Ulja koja se koriste za prženje veoma loše djeluju na crijeva. Moore savjetuje da pokušate smanjiti količinu pržene hrane u svojoj prehrani i uravnotežiti je zdravim obrocima koji njeguju crijeva.
Šećer
Šećer hrani nepoželjne mikrobe u crijevima i ne donosi nikakvu nutritivnu korist. Čak i zdravije opcije poput meda i javorovog sirupa treba konzumirati u malim količinama.
Vještački zaslađivači
Vještački zaslađivači mogu se činiti zdravijom alternativom šećeru, ali mogli bi sabotirati zdravlje crijeva.
"Mikrobiom crijeva pokušava ih razgraditi, ali oni se sastoje od kemikalija koje je napravio čovjek. Osim toga, tokom procesa razgradnje vještačkih zaslađivača oslobađaju se nusproizvodi koji ubijaju dobre mikrobe", napominje Moore.
Proteinske pločice i šejkovi
Većina proteinskih pločica sadrži aditive i vještačke zaslađivače, isto se odnosi i na gotove šejkove.
Alkohol
Koliko god se željeli opustiti, budite svjesni da je alkohol veoma štetan za crijeva.
"Znamo da ubija dobre mikrobe i stvara poremećaje u crijevnom mikrobiomu. Takođe slabi zidove crijeva i uzrokuje upalu", ističe Moore.
Šta jesti umjesto navedene hrane?
Prema Mooreu, za zdrava crijeva ključne su namirnice bogate hranjivim tvarima koje hrane mikrobiom. To su voće, povrće, cjelovite žitarice, orašasti plodovi, sjemenke i mahunarke. Sva ta hrana sadrži vlakna i polifenole koji hrane dobre bakterije.
Dobra opcija je fermentirana hrana poput kefira, kiselog kupusa i kimchija koja je bogata probioticima koji pogoduju crijevima. I naravno, ne zaboravite piti puno vode, prenosi N1.