/ -SHUTTERSTOCK
24/02/2024 u 03:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Tri deserta koja su odlična za vaš mozak i štite od demencije

Stope demencije će se u nadolazećim decenijama gotovo utrostručiti

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, stope demencije će se u nadolazećim decenijama gotovo utrostručiti.

Iako ovo predstavlja zapanjujuće predviđanje, možemo minimizirati rizik od ovog stanja promjenama u ishrani. Štaviše, prema riječima stručnjaka, postoje tri deserta koja su odlična za mozak.

1. Tamna čokolada

Meta-analiza iz 2011. godine, koja je uključivala 10 kliničkih studija, otkriva da su osobe koje su redovno jele tamnu čokoladu imale značajno smanjenje nivoa ukupnog holesterola i lipoproteina niske gustine, odnosno lošeg holesterola. Ipak, nije pronađen učinak na nivoe visokog holesterola.

2. Borovnice

Borovnice ne samo da se odlično slažu s čokoladom, već su i odlične za naš mozak. "One su bogate polifenolima koji su dobri za vaše crijevne bakterije. Ono što je dobro za vaša crijeva, dobro je i za vaš mozak. Borovnice takođe imaju nizak udio šećera, pa vam neće skočiti šećer u krvi", rekao je u videu Robert Love, neuronaučnik. On je preporučio odabir organskih borovnica jer nisu prskane pesticidima. "Pesticidi mogu biti neurotoksični i štetni za vaš mozak i ostatak tijela", upozorio je.

3. Puding od crne riže

Poslednja poslastica koju je preporučio, popularni je azijski desert, puding od crne riže. Love ističe: "Crna riža stvarno je jako zdrava i ukusna. Bogata je polifenolima, slično kao kafa i borovnice. Takođe, ne diže vam šećer u krvi kao obična riža." Preporučuje zaslađivanje s malo javorovog sirupa i kuvanje u kokosovom mlijeku.

"Čak možete dodati i malo borovnica ili oraha kako bi desert bio još zdraviji za vaš mozak", zaključio je.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 18:25