/ -SHUTTERSTOCK
07/09/2025 u 01:00 h
Anela ŠabotićAnela Šabotić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Ukoliko pretjerano konzumirate ribu može da dođe do ozbiljnih nuspojava

Riba se često smatra jednom od najzdravijih namirnica. Bogata je omega-3 masnim kiselinama, kvalitetnim bjelančevinama i važnim vitaminima koji pozitivno djeluju na zdravlje srca i mozga.

Ipak, iako je vrlo hranjiva, važno je ne pretjerivati. U nekim slučajevima, prekomjeran unos ribe može uzrokovati probleme kao što su nakupljanje žive u organizmu, probavne smetnje ili alergijske reakcije.

Živa u ribi

Jedan od glavnih rizika kod česte konzumacije ribe je izloženost živi. Neke velike morske ribe, poput tune, sabljarke, morskog psa i kraljevske skuše, sadrže više žive jer je ona prisutna u prehrambenom lancu u okeanima. Ako se takva riba jede često, živa može postupno da se nakuplja u tijelu i uzrokuje ozbiljne zdravstvene tegobe.

Prema jednom istraživanju, jedna porcija konzervisane tune nedjeljno (oko 80 g za odrasle i 40 g za djecu) ne nosi veći rizik, ali opasnost raste ako se riba konzumira češće. Previše žive može da utiče na nervni sistem i izaziva simptome poput glavobolje, gubitka pamćenja, drhtanja i promjena raspoloženja. Djeca su posebno osjetljiva, a kod trudnica visoka izloženost živi može da utiče na razvoj fetusa.

Trovanje hranom zbog nepravilne pripreme

Ako riba nije pravilno čuvana ili termički obrađena, može da postane izvor bakterija, parazita ili toksina. Konzumacija pokvarene ili sirove ribe može izazvati želučane tegobe poput mučnine, povraćanja, dijareje i bolova u stomaku.

Neke vrste ribe mogu da sadrže parazite, primera radi pantljičare, koji se uništavaju samo kuvanjem. Jela od sirove ribe, poput sušija, povećavaju rizik od infekcija, naročito kod osoba sa slabijim imunitetom.

Alergije na ribu

Riba je jedan od najčešćih uzročnika alergijskih reakcija na hranu. Simptomi se mogu kretati od blagih osipa i svrba do ozbiljnih reakcija poput otežanog disanja. U retkim slučajevima može da dođe do anafilaksije – stanja koje zahtijeva hitnu medicinsku pomoć. Osobe koje znaju da su alergične trebaju u potpunosti da izbjegavaju konzumaciju ribe.

I omega-3 može biti previše

Omega-3 masne kiseline imaju mnoge prednosti za zdravlje, ali i s njima treba biti umjeren. Visoke doze omega-3 masne kiseline mogu razrediti krv i povećati rizik od krvarenja, naročito kod osoba koje već piju ljekove za razređivanje krvi. U nekim slučajevima može doći i do preniskog krvnog pritiska, što može izazvati umor ili vrtoglavicu.

Način pripreme pravi razliku

Riba pripremljena na žaru, kuvana ili pečena bez puno masnoća idealan je izbor. Međutim, pržena riba ili riba u teškim umacima može biti bogata kalorijama i nezdravim mastima. Redovna konzumacija takvih jela može dovesti do gojenja i povišenog holesterola. Dakle, nije problem u samoj ribi, nego u načinu kako se priprema.

Kako sigurno uživati u ribi?

Ako ribu konzumirate umjereno i pažljivo birate vrste i način pripreme, možete uživati u njenim blagodatima bez straha. Evo nekoliko korisnih savjeta:

Jedite ribu dva do tri puta nedjeljno.

Birajte ribe s niskim udjelom žive, poput lososa, sardina, pastrmke ili tilapije.

Uvijek temeljno skuvajte ribu, naročito ako je riječ o smrznutoj ili sirovoj ribi.

Trudnice, doilje i mala djeca treba da izbjegavaju ribe s visokim udjelom žive.

Pripremajte ribu na zdravije načine - kuvanjem na pari, pečenjem ili roštiljanjem umjesto prženjem.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
05. decembar 2025 23:56