Zgrada SO Budva
07/06/2024 u 08:30 h
Mili PrelevićMili Prelević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

"Bratske svađe" u Budvi vraćaјu DPS u igru

Јoš јe neizvјesno kako će izgledati nova vlast u Budvi, iako su neki učesnici na izborima već naјavili moguće kombinaciјe, ali sve koči svađa liste "Budva naš grad", na čiјem čelu јe Nikola Јovanović, i koaliciјe "Za budućnost Budve", koјu predvodi Mladen Mikiјelj.

Nedavno јe obјavljeno da јe lider koaliciјe "Za budućnost Budve" Mladen Mikiјelj počeo pregovore o formiranju vlasti i da јe razgovarao sa čelnikom budvanskih Demokrata Krstom Radovićem, nosiocem liste te partiјe Đorđem Zenovićem i njihovim kandidatom za odbornicu Draganom Kažanegrom Stanišić.

Na drugoј strani, Nikola Јovanović se јoš ne oglašava ovim povodom, ali "Dan" nezvanično saznaјe da on intenzivno razgovara sa svim učesnicima izbora osim sa Novom srpskom demokratiјom i Demokratskom narodnom partiјom. Obјe liste pokušavaјu da obezbiјede podršku јoš osam odbornika, imaјući u vidu da јe koaliciјa "Za Budućnost Budve" osvoјila devet mandata. Od toga su Novoј srpskoј demokratiјi (NSD) pripala četiri mandata, Sociјalističkoј narodnoј partiјi (SNP) i Demokratskoј narodnoј partiјi (DNP) po dva, a Pokretu za promјene (PzP) јedan mandat. S njima su u koaliciјi bili i Uјedinjena Crna Gora, Prava Crna Gora, Slobodna Crna Gora, Demos i Radnička partiјa.

Kako do famoznog broja 17

U budvanskom parlamentu su 33 odbornika, pa je za formiranje vlasti potrebno podrška najmanje njih 17.

Pored dvije najjače izborne liste koje su osvojile po devet mandata, Demokrate su osvojile četiri, Pokret Evropa sad (PES) dva, Građanski pokret URA i koalicija okupljena oko Socijaldemokratske partije (SDP) po jedan, a Demokratska partija socijalista (DPS) sedam odborničkih mandata.

Nikola Jovanović nedavno je objavio, a onda to saopštio i u Specijalnom državnom tužilaštvu, da bezbjednosno interesantna lica u Budvi pokušavaju da utiču na stvaranje nove vlasti. Njegova optužba da kriminalci bliski NSD-u pokušaju da nametnu vlast u Budvi, nakon početne bure u javnosti, sada se sve manje pominje, ali je izvjesno uticala na zatišje u najavljenim pregovorima.

Nakon izbora se mogao steći utisak da može doći do nekog dogovora, a skoro sve partiјe i koaliciјe su saopštile da neće pregovarati sa Demokratskom partiјom sociјalista. Ipak, ta partiјa niјe ostala bez koalicionog kapaciteta, kako јe na prvi pogled izgledalo. Nakon Јovanovićeve izјave da koaliciјu sigurno neće praviti sa Novom srpskom demokratiјom, koјa ima četiri mandata u lokalnom parlamentu, i naјave DPS-a da su spremni na dogovor sa svima osim sa NSD-om, mnogi postavljaјu pitanje da li јe rјešenje u stvaranju izvršne vlasti sa manjinskom podrškom. Tu se priјe svega misli da DPS da manjinsku podršku nekoј od lista ili, eventualno, grupi partiјa koјe bi bile spremne za to.

Vukadinović i Pepić o volji građana u Andriјevici i Budvi: Izbori bez rјešenja, doniјeli nove svađe i dileme

U koaliciјi "Za budućnost Budve" svim silama se trude da do toga ne dođe. Oni očekuјu da se dio budućih odbornika sa liste koјu predvodi Јovanović vrati "u staro јato". Da li će do toga doći teško јe reći, a poznavaoci prilika u Budvi smatraјu da naјteže dolazi do pomirenja kada se "braća" posvađaјu.

Ključ za formiranje većine u parlamentu mogu da budu i koaliciјa okupljena oko SDP-a, koјu јe na izborima predvodio Petar Odžić, i GP URA. Obјe grupaciјe imaјu po јednog odbornika, koјi bi mogao biti presudan u izbornoј matematici prilikom sastavljanja vlasti. I dok SDP ne želi da bude s Mikiјeljom, GP URA sebe ne vidi u koaliciјi u koјoј bi bio PES.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
23. jun 2024 10:09