Miodrag Lekić / - FOTO: LAZAR RUžIć
07/04/2023 u 18:28 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Demos: Da neki predsjednik izvrši ustavni puč Ustavni sud bi se proglasio nenadležnim

U svakom slučaju, blokada suda neće bitnije uticati na političko-izborni proces jer u parlamentu postoji većinska i dominantna svijest o neophodnosti održavanja prijevremnih izbora, saopštili su iz Demosa

Sadržaj obavještenja iz Ustavnog suda je nažalost novi udarac ozbiljnosti crnogorske države, ocijenili su u Demos-u reagujući na to što Ustavni sud danas nije donio odluku o inicijativi za ocjenu ustavnosti ukaza o raspuštanju parlamenta koji je Milo Đukanović donio 16. marta.

Kazali su da se ne radi samo o blokadi, već o objašnjenju dijela sudija - dovoljnih za blokadu, da je sud fakticki nenadležan zbog navodnog karaktera Đukanovićeve odluke kao pojedinačnog pravnog akta.

- Ovo znači da u slučaju da neki predsjednik Crne Gore izvrši ustavni puč, crnogorski Ustavni sud bi se proglasio nenadležnim - tretirajući sve pojedinačnim pravnim aktom - istakli su u Demos-u.

Smatraju da ovo objašnjenje, "zaista grotesknih razmjera", dodatno kompletira aktuelni pravno-politički proces u zemlji, kao izraz javne neodgovrnosti i stanja duboko zapuštenog društva i institucija.

- U svakom slučaju, blokada suda neće bitnije uticati na političko-izborni proces jer u parlamentu postoji većinska i dominantna svijest o neophodnosti održavanja prijevremnih izbora - zaključili su u saopštenju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 14:14