Ivanović razgovarao sa ambasadorima Izraela i Jermenije u Crnoj Gori, i specijalnim izaslanikom Slovenije za ZB / - FOTO: VLADA
22/10/2024 u 15:46 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Ivanović sa ambasadorima: Tekuća godina rekordna po broju izraelskih turista u Crnoj Gori

Potpredsjednik Vlade za vanjske i evropske poslove Filip Ivanović čestitao je izraelskoj ambasadorki u Crnoj Gori Avivit Bar-Ilan stupanje na dužnost i poželio uspješan rad, izrazivši želju za dodatnim unapređenjem odnosa i saradnje između dvije države u mnogim oblastima, saopštili su iz Vlade Crne Gore.

Ivanović je, kako je saopšteno iz Vlade, primio danas, u odvojenim susretima, novoimenovanu ambasadorku Izraela u Crnoj Gori, specijalnog izaslanika Slovenije za Zapadni Balkan Anžeja Frangeša i ambasadora Jermenije Ašota Hovakimijana

Kako ističu, tokom sastanka je pozitivno ocijenjen uspostavljeni stepen saradnje u oblasima odbrane ekonomije, investicija i turizma i pozdravljen rastući interes izraelskih kompanija za ulaganje i njihovo sve veće prisustvo u Crnoj Gori.

Konstatovano je, ističu, da je tekuća godina bila rekordna po broju izraelskih turista u Crnoj Gori, kao i da poseban kvalitet u odnosima predstavlja i uspostavljen avio saobraćaj između Crne Gore i Izraela. Ivanović je, ističu, posebno naglasio potrebu za jačanjem saradnje u oblasti naučnog i tehnološkog razvoja.

- Sagovornici su razmijenili mišljenja o situaciji na Bliskom istoku. Potpredsjednik Ivanović je, ovom prilikom, ponovio da Crna Gora osuđuje napad Hamasa na Izrael 7. oktobra i da podržava pravo Izraela na samoodbranu u skladu sa odredbama međunarodnog prava. On je, takođe, izrazio zabrinutost zbog konstantne eskalacije tenzija na Bliskom istoku, humanitarne krize, kao i zbog realnog rizika od širenja sukoba. Ponovio je stav Crne Gore da “dvodržavno rješenje” sa bezbjedonosnim garancijama za obje države predstavlja jedino održivo i trajno rješenja krize u tom regionu - navodi se u saopštenju.

image

Ivanović razgovarao sa ambasadorima Izraela i Jermenije u Crnoj Gori, i specijalnim izaslanikom Slovenije za ZB

- FOTO: VLADA

Ivanović je naglasio da Crna Gora pridaje veliki značaj radu i djelovanju Jevrejske zajednice u Crnoj Gori, koja, kako kaže, nesumnjivo daje značajan doprinos multikulturalnom karakteru crnogorskog društva.

- U razgovoru s izaslanikom Slovenije za Zapadni Balkan, potpredsjednik Ivanović izrazio je zahvalnost na kontinuiranoj političkoj i ekspertskoj podršci Slovenije evropskoj integraciji Crne Gore. S tim u vezi je istakao da najave da će buduća komesarka za proširenje biti iz Slovenije predstavlja dobru vijest za region Zapadnog Balkana i za Crnu Goru. Gospodin Frangeš naglasio je važnost održanja kontinuiteta i dinamike napora na evropskom putu kako bi se ispunili svi zacrtani ciljevi, te potvrdio spremnost Slovenije da pruži ekspertsku pomoć Crnoj Gori u narednim fazama EU integracija - dodaje se u saopštenju Vlade Crne Gore.

Prema njihovim riječima, Ivanović je infomisao izaslanika Frangeša o kandidaturi Crne Gore za nestalnu članicu Savjeta bezbjednosti UN za period 2026-2027

image

Ivanović razgovarao sa ambasadorima Izraela i Jermenije u Crnoj Gori, i specijalnim izaslanikom Slovenije za ZB

- FOTO: VLADA

Tokom razgovora Ivanovića i ambasadora Jermenije u Crnoj Gori ocijenjeno je, navode iz Vlade, da su odnosi između dvije zemlje prijateljski i da predstavljaju dobru osnovu za unapređenje sveukupne saradnje. Saglasili su se, poručuju, da je naročito potrebno raditi na intenziviranju političkog dijaloga i razmjeni posjeta na visokom nivou.

- Ambasador Hovakimijan izrazio je interes Jermenije za pomoći u evropskim aspiracijama njegove zemlje, a potpredsjednik Ivanović je iskazao punu spremnost Crne Gore da podijeli svoja iskustva i znanja s obzirom na orgoman napredak koji je ostvarila posebno u posljednjih godinu dana na planu evropske integracije. Ambasador je takođe ponovio očekivanje Jerevana da će potpredsjednik Ivanović uskoro posjetiti Jermeniju - ističu iz Vlade Crne Gore.

Na sastanku su razmatrana i regionalna pitanja od značaja za Crnu Goru i Jermeniju.

 

Crnoј Gori nedostaјe 21 ambasador - Ivanović za "Dan": Postoјi napredak, pokazati državničku odgovornost

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
22. oktobar 2024 16:26