Владимир Јоковић / Портал Дан
23/10/2021 u 12:10 h
Ivona DrobnjakIvona Drobnjak
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Јоковић: Очигледно је да нема политичке воље за одржавање пописа

Датум спровођења пописа, према нацрту закона, биће утврђен подзаконским актом који усваја Влада, док ће услови за финализацију инструмената пописа (упитника, упутстава и других) бити створени усвајањем закона, одговорили су "Дану" из Монстата

Попис становништва, домаћинстава и станова је већ требало да буде одржан, али очигледно да није било политичке воље, казао је за "Дан" предсједник Социјалистичке народне партије (СНП) Владимир Јоковић. Он не вјерује да ће попис бити спроведен до краја године.

– Не вјерујем да се то може завршити у овако кратком периоду, а била је јавна расправа, то јесте припремљена је расправа, која није била за јавност. Чини ми се да од пописа у овој години неће бити ништа. Попис је требало да буде одржан ове године и ја не видим ниједан разлог зашто се не би одржао. Ако је једини разлог то што ДПС и структуре око ДПС-а нијесу на власти, онда се поставља питање значи ли то да попис никада не би могао да се одржи када би се сваке године мијењала власт – рекао је Јоковић.

”Не вјерујем да се то може у овако кратком периоду завршити, тако да ми се чини да од пописа у овој години неће бити ништа, каже Јоковић

Последњи попис становништва у Црној Гори одржан је 2011. године, а по закону се организује на сваких 10 година. Ове године је попис требало да се одржи на прољеће, али је одложен за јесен због ситуације са короном.

Из Монстата су за "Дан" казали да би закон о попису требало да буде усвојен до децембра, али да његово спровођење зависи од многих других фактора.

– Закон о попису становништва, домаћинстава и станова је у процедури усвајања и, према програму рада Владе, треба да буде усвојен у четвртом кварталу ове године. Датум спровођења пописа, према нацрту закона, биће утврђен подзаконским актом који усваја Влада. Припреме за попис су у току и сви инструменти су у форми предлога. Услови за финализацију инструмената пописа (упитника, упутстава и других) биће створени усвајањем закона – саопштено нам је из Монстата.

Министарство финансија и социјалног старања (МФСС) објавило је 13. септембра позив на јавну расправу на Нацрт закона о попису становништва, домаћинстава и станова у 2021. години, која је трајала до 3. октобра. Ипак, многи посланици власти су незадовољни управо начином на који је та јавна расправа спроведена.

Влада је нацртом предвидјела и прикупљање података о нацији, религији и језику. Такође, нацртом је предвиђено и прикупљање података о брачном статусу, ванбрачној заједници, животном партнерству лица истог пола, познавању страних језика и рада на рачунару, занимању, мјесту рада...

Премијер Здравко Kривокапић и вицепремијер Дритан Абазовић саопштили су почетком августа да је тешко очекивати попис до краја године јер су потребне велике припреме за његову реализацију.

Из Демократског фронта (ДФ) су одмах одговорили да ће прије срушити Владу него дозволити да се не одржи попис. Они су позвали премијера да предложи закон о попису и поручили да ће доћи у Скупштину да гласају за тај акт, односно да ће због тога прекинути бојкот парламента.

СНП: Влада обесмишљава припрему пописа

Из СНП-а су јуче саопштили да нису хтјели да учествују у јавној расправи о закону о попису јер, како су истакли, није била ни јавна ни транспарентна, нити је било организованог округлог стола (правдајући се ситуацијом око короне), већ су се предлози и сугестије достављале писаним путем министарству.

– СНП ће на скупштинским пододборима детаљно посветити пажњу Нацрту закона о попису, када ће наши представници указати на пропусте и недостатке. Ниjе нам намjера да дjелуjемо партиjски и политички, већ желимо да као озбиљна политичка партиjа допринесемо стварању услова за транспарентан рад, што jе услов за спровођење пописа становништва, коjи се очигледно неће спровести у 2021. години, како jе и осмислио претходни менаџмент у Монстату. СНП ниjе био и неће бити jедан од инструмената претходног а и садашњег непромиjењеног састава менаџмента Монстата инструисаног од ДПС-а – поручили су из СНП-а.

Члан медијског тима Демократског фронта (ДФ) Мирко Миличић казао је јуче да одређени кругови покушавају да искористе преговоре парламентарне већине како би питање пописа гурнули под тепих, вјешто се кријући иза коментара који долазе са одређених међународних адреса и из домаћих невладиних организација.

– Сви смо упознати са чињеницом да је јавна расправа о нацрту закона о попису становништва завршена и да су захтјеви за изостављање питања о етничкој припадности, вјероисповијести и матерњем језику, односно одлагања пописа у недоглед, одбијени. Ми вјерујемо да ће до договора парламентарне већине доћи и да ће нова извршна власт препознати важност традиционалног пописа, дати могућност политичким представницима да дискутују и усвоје закон, како бисмо сви заједно кренули у испуњавање те државне обавезе, на добробит свих грађана Црне Горе. Мислимо да је попис ствар техничке природе и питам се зашто постоји страх од његовог одржавања. Страх не може зауставити истину, јер истина увијек изађе на видјело – истакао је Миличић.

Пописи у Црној Гори до сада су рађени по традиционалној методи "oд врата до врата".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
06. maj 2024 08:19