Dragan Krapović / - PORTAL DAN
29/11/2022 u 17:43 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Krapović: Ustavni sud prioritet u odnosu na Zakonu o predsjedniku

Demokrate smatraju da se sistem nalazi u nekoj vrsti blokade, te da je Ustav u tom smislu nedorečen. Konstatovali smo šta vidimo kao rješenje i odgovorili na neke pojedinosti - rekao je Krapović

Mišljenje Venecijanske komisije (VK) o Zakonu o predsjedniku u drugom je planu u odnosu na izglasavanje sudija Ustavnog suda koje je predviđeno za 12. decembar, kazao je poslanik Demokrata Dragan Krapović nakon sastanka sa predstavnicima tog savjetodavnog tijela Savjeta Evrope.

Tema sastanka je bila, prema riječima Krapovića, ustavna, politička i institucionalna kriza, a prije svega mišljenje u vezi sa izmjenama Zakona o predsjedniku Crne Gore.

- Demokrate smatraju da se sistem nalazi u nekoj vrsti blokade, te da je Ustav u tom smislu nedorečen. Konstatovali smo šta vidimo kao rješenje i odgovorili na neke pojedinosti - rekao je Krapović.

Istakao je da je na sastanku konstatovano da se treba insistirati na deblokadi Ustavnog suda.

- To je apsolutno nužnost u ovom trenutku iz velikog broja razloga - dodao je Krapović.

Istakao je da je predsjednik države Milo Đukanović prekršio Ustav time što nije dao mandat Miodragu Lekiću i da bi deblokadom Ustavnog suda dobili odogovor za tu i mnoge druge situacije.

- Ustavni sud nam je potreban i za situaciju sa lokalnim izborima, za naredne izborne procese i cijeli niz od zaštite ljudskih prava do svih nadležnosti Ustavnog suda. Smatram da je apsolutni prioritet da se izglasaju sudije Ustavnog suda - istakao je Krapović.

Naveo je da se o Zakonu o predsjedniku mora glasati i drugi put.

- Da li će mišljenje VK doći ili neće, nemam saznanja. Oni su rekli polovinom decembra, ovo glasanje će biti 12. decembra, tako da to može da se tumači kao polovina mjeseca, u svakom slučaju neku vrstu rješenja moramo imati”, dodao je Krapović.

On je rekao da su za Zakon o predsjedniku glasali tragajući za institucionalnim rješenjem.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
16. april 2024 10:45